Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brite etterforskes for krigsforbrytelser

En britisk offiser etterforskes for å ha slått og sparket irakiske krigsfanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den britiske tabloiden The Sun etterforskes den berømte oberstløytnanten Tim Collins for krigsforbrytelser i Irak.

Collins var sjef for 1. bataljon i Royal Irish Regiment som befant seg i sør-Irak. Han skal ha sparket og slått irakiske fanger og skutt med pistol i bakken nær irakiske sivile.

Det britiske forsvarsdepartementet bekrefter overfor BBC at de etterforsker en offiser for krigsforbrytelser.

- Vi kan ikke gi noen kommentar utover det fordi vi ikke ønsker å blottlegge etterforskningen, sier en talsmann for forsvarsdepartementet.

Formelt har det ikke blitt tatt ut noen tiltale mot Collins. Det skal ha vært en amerikansk offiser som har rettet anklagen mot ham.

Talsmannen sier forsvarsdepartementet er sikre på at den mistenkte har handlet i tråd med instruksen, og at det ikke har skjedd noe kriminelt. Likevel vil de avvente etterforskningen før de konkluderer.

Oberstløytnanten ble berømt i Storbritannia etter talen han holdt for soldatene sine før avreisen til Irak. I talen oppfordret Collins blant annet til storsinn etter voldsomme kamper.

Selv prins Charles ble rørt av den gripende talen Collins holdt til soldatene. Han karakteriserte den som «gripende, sivilisert, og human» og roste Collins for å utvise «de høyeste tradisjoner av militært lederskap».

Tidligere denne måneden returnerte Collins og soldatene hans fra Irak. Etter hjemkomsten kunne Collins fortelle om hevnangrep og lokale dødsdommer fra Baath-medlemmer på soldatene. Bataljonen Collins leder er spesialister på å rydde og sikre områder som er minelagt.

Offiser Tim Collins i Basra.
Brevet fra Prince Charles.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media