Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brite reagerte da han så IS-video: - Det er barnebarnet mitt

- Han forstår ikke noe, han er bare en liten gutt.

- MITT BARNEBARN: På slutten av en ny henrettelsesvideo publisert av terrororganisasjonen IS dukker et lite barn opp, som snakker med et hint av britisk aksent. Britiske Henry Dare hevder gutten er hans barnebarn.
- MITT BARNEBARN: På slutten av en ny henrettelsesvideo publisert av terrororganisasjonen IS dukker et lite barn opp, som snakker med et hint av britisk aksent. Britiske Henry Dare hevder gutten er hans barnebarn. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til mandag publiserte terrorgruppa IS en ny henrettelsesvideo på nettet. Den nye elleve minutter lange IS-videoen viser henrettelsen av fem personer i en trussel rettet mot Storbritannias statsminister David Cameron.

På slutten av videoen dukker også et lite barn opp, som snakker med et hint av britisk aksent og sier at «de frafallene/vantro er der borte». Gutten er sønnen til Grace «Khadija» Dare (24) fra London, som konverterte til islam og sluttet seg til IS i Syria, ifølge hennes far.

Britiske Henry Dare hevder at det er hans barnebarn som promoterer IS i den brutale propagandavideoen.

- Han er barnebarnet mitt. Jeg kan ikke fornekte ham, for jeg kjenner ham veldig godt, sier Dare til Channel 4 News

Var gift med Svensk IS-kriger Britiske Khadija Dare og hennes svenske ektemann Abu Bakr fra Göteborg, flyttet til Syria i 2012 for å kjempe for IS. Dare vokste opp i en kristen nigeriansk familie i Lewisham i London, men konverterte til islam i midten av tenåra.

PROPAGANDA: Flere reagerte med avsky da britiske Khadija Dare delte dette bildet av sin fire år gamle sønn på Twitter i 2014. Foto: twitter
PROPAGANDA: Flere reagerte med avsky da britiske Khadija Dare delte dette bildet av sin fire år gamle sønn på Twitter i 2014. Foto: twitter Vis mer

Hun kom i kontakt med moren til svenske Abu Bakr gjennom Facebook. Paret giftet seg kort tid etter at de møttes i Syria, ifølge en dokumentar sendt på Channel 4 i 2013. Paret medvirket i flere propagandavideoer sammen, før Bakr mistet livet i et flyangrep i Irak i desember 2014.  

Khadija har siden fortsatt propagandajobben uten sin ektemann, og har figurert som en gallionsfigur for IS de siste åra. Det vekket blant annet stor oppsikt da hun delte et bilde av sin sønn, som den gang var fire år gammel, på Twitter. På bildet smilte gutten mens han holdt en AK-47 rifle i hendene.

- Han forstår ikke noe, han er bare en liten gutt. De bruker ham bare som et skjold, sier guttens bestefar etter å ha sett den siste videoen.

Han forteller at han ikke har noe særlig kontakt med dattera, men sier at barnebarnet har gitt uttrykk for at han ikke har det bra i Syria. Samtidig ber Dare dattera om å komme hjem til Storbritannia for å ta ansvar for sine handlinger.

IS-PAR: Britiske Khadija Dare og hennes svenske ektemann Abu Bakr fra Göteborg, flyttet til Syria i 2012 for å kjempe for IS.
IS-PAR: Britiske Khadija Dare og hennes svenske ektemann Abu Bakr fra Göteborg, flyttet til Syria i 2012 for å kjempe for IS. Vis mer

- Jeg ignorerer samtalene hennes. Hun har brakt skam over min familie og henne selv, sier han til Channel 4.

Ny «Jihadi John» Den nye henrettelsesvideoen fra IS vekket også oppsikt, da mye tyder på at bøddelen i propagandavideoen er britisk.

I over et år spredte den britiske IS-bøddelen «Jihadi John» frykt, men i november bekreftet USA at terroristen hadde blitt drept i et flyangrep. 

Talsmannen i videoen, som har blitt beskrevet som «Den nye Jihadi John» kaller Cameron en imbesil og snakker med klar britisk aksent. 

Videoen er rettet mot Storbritannias statsminister David Cameron. Britene har kastet seg inn i kampen mot terrorgruppa i Syria, og IS svarer som de har gjort det siste året - med brutale drap i propagandavideoer.
 
- Realiteten er, som David Cameron også vil se når han kommer tilbake fra ferie mandag morgen, er at IS ikke kommer til å forsvinne med det første, skrev forsvarskommentator Ewen MacAskill i The Guardian mandag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media