Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Briten som fikk «verdens verste supergonore» er kurert: - Han var veldig heldig

Nå har to nye tilfeller av den lumske sykdommen blitt oppdaget.

MOTSTANDSDYKTIG: Bakterien Neisseria gonorrhoeae, som forårsaker gonoré, og som blir stadig mer motstandsdyktig mot medisiner. Illustrasjon: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB scanpix
MOTSTANDSDYKTIG: Bakterien Neisseria gonorrhoeae, som forårsaker gonoré, og som blir stadig mer motstandsdyktig mot medisiner. Illustrasjon: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mann fra England ble tidligere i år diagnostisert med det som ble beskrevet som «verdens verste supergonoré», et utbrudd av kjønnssykdommen som ikke reagerer på den vanlige behandlingen med antibiotika.

Dette var første gang «supergonoreen» ble påvist i landet. Ifølge en rapport fra Public Health England, det engelske helsedirektoratet, var det også første gang på verdensbasis at en bakteriestamme viser så høy resistens mot begge de to medikamentene som vanligvis brukes i behandling av gonore.

Vellykket behandling

Den britiske mannen skal ha pådratt seg sykdommen på en reise i Sørøst-Asia, etter seksuelt samkvem med en lokal kvinne.

Legene bestemte seg for å prøve et siste antibiotikum på mannen, ertapenem, og det virket.

- Vi er glade for å kunne si at tilfellet med den multiresistente gonoreen har blitt behandlet, sier lege Gwenda Hughes ved Public Health England til BBC.

Helsedirektoratet har også gjennomført en grundig undersøkelse for å se etter flere tilfeller av «supergonoreen», men de har så langt ikke funnet noe spor av det andre steder i Storbritannia. Heller ikke mannens britiske partner er smittet.

Det britiske helsedirektoratet, Verdens helseorganisasjon og Det europeiske senter for forebygging av og kontroll med sykdommer er enige om at dette er det mest alvorlige tilfellet av antibiotikaresistent gonoré man noen gang har oppdaget.

- Han var veldig heldig som hadde et gjenværende antibiotikum, som ble brukt med hell. Vår bekymring er at det i framtida ikke vil finnes noen antimikrobielle stoffer som vil fungere, sier Olwen Williams, leder for British Association for Sexual Health and hiv.

Flere og flere tilfeller

Gonoré er en lumsk sykdom med potensielt svært alvorlige følger, siden mange kvinner kan gå symptomfrie, men likevel være syke. Ubehandlet gonoré kan i ytterste fall føre til infertilitet.

Sykdommen har vært på kraftig frammarsj i Vesten de siste åra. I Norge ble det i fjor meldt 1399 tilfeller, mot 1096 året før. De fleste som pådrar seg sykdommen er homofile menn, men også for heterofile menn og kvinner stiger antall tilfeller, ifølge Folkehelseinstituttet.

Samtidig øker resistensen mot antibiotika-cocktailen. Ifølge den amerikanske nettavisa The Verge er 19 prosent av gonoréutbrudd i Kina resistente mot azitromycin og 11 prosent mot ceftriaxon, de to antibiotikumene som vanligvis blir brukt under gonorébehandling.

Gunnar A. Bjune, professor emeritus og ekspert på infeksjonssykdommer, sa til Dagbladet i mars at han ikke er overrasket over at multiresistente gonokokker (gonorébakterier) nå er påvist i England.

- Dette kommer også hit, før eller siden, sa Bjune.

Siden tilfellet i England ble kjent har man også oppdaget to «liknende» tilfeller i Australia. En av personene hadde også hatt sex under et opphold i Sørøst-Asia, mens den andre ikke skal ha foretatt noen utenlandsreiser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!