Britene åpner for å forsyne kurderne i Nord-Irak med våpen. Norge bes om å bidra

- Vi er klare over at det er en humanitær krise.

KLAR OVER KRISEN: - Det eneste aktuelle for Norge å bidra med, er humanitært, sier Erna Solberg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KLAR OVER KRISEN: - Det eneste aktuelle for Norge å bidra med, er humanitært, sier Erna Solberg. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Britene gjør som USA og Frankrike og åpner for å forsyne kurderne i Nord-Irak med våpen til bruk i kampen mot militante islamister. Danmark stiller med transportfly og Norge er også bedt om å bidra.

Statsminister David Cameron har gitt grønt lys til våpenhjelp, og utenriksminister Philip Hammond vil fredag orientere sine kollegaer i EU om beslutningen, skriver The Guardian.

USA har alt sendt de første våpenleveransene og Frankrike har varslet at de vil gjøre det samme.

LES OGSÅ: Yezidi-kurdere i Norge får jevnlige oppdateringer fra desperate slektninger omringet av islamister fra ISIL i Irak. På telefon får de høre om kvinner som voldtas og barn som tørster i hjel.

Ifølge The Guardian kommer britene i første omgang til å forsyne kurderne med høyteknologisk militært utstyr som nattkikkerter, men landet vil også bidra med våpen og ammunisjon dersom det kommer en forespørsel om dette.

Opp mot 50.000 kurdere på flukt fra ISIL er omringet på et fjell i Sinjar-provinsen i Irak. Mange av disse tilhører den religiøse minoriteten yezidi og har slektninger i Norge.

Danske transportfly Danmark har sagt seg villige til å bidra med transportfly for å frakte nødhjelp og militært utstyr inn til området, opplyser statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Den danske regjering vil derimot ikke selv bidra med våpen eller militært utstyr til kurderne i Nord-Irak.

USA har også bedt Norge om å bidra til operasjonen i Nord-Irak, der en gruppe amerikanske kommandosoldater alt er på plass for å bistå kurderne i kampen mot den militante islamistgruppen Den islamske stat (IS).

- Vi bekrefter henvendelsen, men vil i kveld ikke si hvordan vi konkluderer, sa statssekretær Sigbjørn Aanes (H) ved Statsministerens kontor til VG torsdag kveld.

Han viser til at saken må fremlegges i Stortinget først.

Ikke militærhjelp Statsminister Erna Solberg (H) bekreftet på partilederdebatten i Arendal torsdag kveld at regjeringen har fått en anmodning fra USA.

- Det eneste aktuelle for Norge å bidra med, er humanitært. Vi er klare over at det er en humanitær krise. Regjeringen går inn for å se på hva vi kan bidra med av militært utstyr, som kan brukes til å levere humanitært utstyr, sa Solberg.

Det er i tråd med hva kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i Utenriksdepartementet sa til NTB onsdag.

- Eksport av forsvarsmateriell fra Norge til Irak vil ikke være forenlig med norsk regelverk for eksport av forsvarsmateriell, sa Sehl.