Britene ble sendt til Irak med fem kuler og en kontainer med ski

Og Tony Blair løy om planleggingen av invasjonen av Irak.

SÅNN... Her er britiske soldater i gang med trening av irakiske kollegaer på al-Shuaiba-basen ved Basra sør i Irak. Men alt er ikke like rosenrødt ved britenes inntreden i Irak, ifølge Sunday Telegraph. Foto: AFP PHOTO/ESSAM AL-SUDANI/Scanpix
SÅNN... Her er britiske soldater i gang med trening av irakiske kollegaer på al-Shuaiba-basen ved Basra sør i Irak. Men alt er ikke like rosenrødt ved britenes inntreden i Irak, ifølge Sunday Telegraph. Foto: AFP PHOTO/ESSAM AL-SUDANI/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Sunday Telegraph avslører i dag hvordan Tony Blairs regjering i 2003 gikk inn i Irak på falske premisser, og hvordan tilbakeholdelse av viktig, strategisk informasjon fikk grove konsekvenser for planleggingen og gjennomføringen av invasjonen.

Og ikke minst hvordan dette påvirket den menige soldat.

Avisa har fått tilgang til det som skal være hundrevis av sider med utskrift av intervjuer med høytstående offiserer med bakgrunn fra de britiske styrkene i Irak. De er ikke nådige.

Med våpen i håndbagasjenMange soldater ble sendt i krigen med kun fem kuler hver.

Andre ble av logistikkårsaker tvunget til å fly med sivile fly.

Det medførte problemer for de bevæpnede soldatene, og for flere soldater ble krigføringen utsatt etter at de ble stoppet i sikkerhetskontrollen på flyplassen, med våpnene sine som håndbagasje.

Årsaken til den manglende planleggingen, skriver Sunday Telegraph, var at britenes forutsetninger for å delta i invasjonen var helt andre enn det Tony Blair presenterte til pressen og publikum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer