Britene får nye sexlover

Voldtektsmistenkte får det verre, homser får det lettere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske regjeringen presenterte i går forslag til den mest omfattende reform i straffebestemmelsene for seksuelle forhold på 50 år. Paragrafer som diskriminerer homoseksuelle skal bort etter å ha overlevd siden victoriatida.

Men de mest kontroversielle forslagene dreier seg om uønsket samleie, såklate date rapes. Her endres lovens oppfattelse av når en kvinne har godtatt sex dramatisk.

Bevisbyrde

I dag blir en mann frikjent hvis han overbeviser retten om at han selv trodde kvinnen ønsket sex, selv om hun selv hevder å ha protestert.

Regjeringen mener lovbestemmelsen har bidratt til at antallet domfellelser har falt fra en av fire anmeldelser i 1985 til en av 11 i dag.

Det nye lovforslaget introduserer et nytt prinsipp: Hvis aktor påviser at det var rimelig grunn til usikkerhet om samtykke og tiltalte ikke gjorde det man kan kreve for å bli sikker, er han skyldig i voldtekt.

Hvis offeret sov eller var bevisstløs på grunn av rusmidler, tas manglende samtykke for gitt.

For første gang i britisk rettshistorie blir bestemmelsene om seksualovergrep nøytrale, slik at det homofile ikke lenger kan dømmes for handlinger som er lovlige mellom heteroseksuelle.