Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britene frykterdødelig influensa

Britiske myndigheter frykter at en dødelig influensa-epidemi skal nå Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet.no): Flere statsråder har fått advarsler på sine bord om at en dødelig influensa-variant er en større trussel mot landet enn et terrorangrep. Det blir lagt planer for omfattende og svært drastiske mottiltak. I ytterste fall blir det aktuelt å evakuere friske mennesker fra byer som rammes, i et siste desperat forsøk på å stanse en pandemi.

- Men dette er absolutt siste utvei, sier en høytstående regjeringskilde til avisa the Guardian.

Avisa skriver at advarslene kommer etter utbrudd av viruset som forårsaker den dødelige fugleinfluensaen i Sørøst-Asia. Testresultater som ble klare i forrige uke, bekreftet at to vietnamesiske brødre begge var smittet. Den ene av brødrene døde. Resultatet har økt frykten for at fugleinfluensaen også kan smitte mellom mennesker, ikke bare fra dyr til menneske. Verdens Helseorganisasjon har sendt ut advarsler om at en mulig epidemi kan koste sju millioner menneskeliv.

Tar nattesøvnen

«Mange tror at et terrorangrep er den mest alvorlige trusselen vi står overfor, men influensa er i øyeblikket det mest sannsynlige. Vår statistikere sier at vi allerede skulle ha vært rammet av en epidemi. Visse ting i den forbindelsen er dramatiske. Det er det som tar nattesøvnen min,» sier den høytstående regjeringskilden til avisa.

De britiske helsemyndighetenes største frykt er at et menneske som allerede er smittet av alminnelig influensa, skal bli smittet av fugle-varianten, og gjør den vesentlig mer smittsom.

I tilfelle et utbrudd planlegger britiske myndigheter å opprette kontrollstasjoner ved flyplasser i sør-øst Asia. dette er et tiltak som ble drøftet under sars-utbruddet for to år siden. Dersom syke mennesker likevel slipper inn i landet, planlegger britiske helsemyndigheter å isolere dem.

Medisin-lagre

Helsedepartementet vurderer hvor store lager av vaksine som er nødvendige. De nyeste medisinene gjør at syke mennesker ikke lenger er smittefarlige. Vaksinering og behandling av mellom 50 og 75 prosent av befolkningen skal etter beregningene hindre en epidemi lik den som i årene 1918-19 tok livet av 280 tusen mennesker i Storbritannia, og 40 millioner totalt i verden. Britiske lagre i dag er tilstrekkelige til å verne eldre og svake, men er langt fra de 30 millioner doser som trenges for å stoppe en pandemi.