GIBRALTAR ER POPULÆRT: I natt ble det plutselig ble det populært blant briter å google «flytte til Gibraltar». Antallet søk med disse søkeordene økte med 690 prosent. Foto: Skjermdump/Google trends
GIBRALTAR ER POPULÆRT: I natt ble det plutselig ble det populært blant briter å google «flytte til Gibraltar». Antallet søk med disse søkeordene økte med 690 prosent. Foto: Skjermdump/Google trendsVis mer

Britene googler «få irsk pass» og «flytte til Gibraltar»

Brexit får misfornøyde briter til å se ut av landet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter det ble kjent at Storbritannia går ut av EU har britene som er misfornøyd med Brexit, ifølge Google Trends, startet å søke etter andre måter å være medlem av EU på.

Det offisielle resultatet er at 51,9 prosent av velgerne stemte ja til britisk utmelding av EU. 48,1 prosent ville at Storbritannia skal bli i unionen.

Nå kan det kan se ut som noen av 48,1 prosentene som ønsket at Storbritannia skulle forbli i den europeiske unionen, kikker seg om etter andre steder å være, om en skal basere seg på Google-søk.

Britenes googling etter «få irsk pass» har regelrett skutt i været etter Brexit. Og i London var det i går kveld etter at valglokalene stengte 680 prosent økning i søk med søkeordene «flytte til Gibraltar».

Gibraltar er siden 1713 et britisk oversjøisk område og ble i 1830 en britisk kronkoloni. Hele 96 prosent av de 30.000 innbyggerne på det 6,8 kvadratkilometer store britiske territoriet stemte for å bli værende i EU. Regjeringssjefen i Gibraltar har tidligere advart mot at en britisk utmelding fra EU ville kunne føre til nye spanske krav om at den lille enklaven bør tilbakeføres til Spania.

Irland er som kjent ikke en del av Storbritannia, og er dermed fortsatt en del av EU.

Søker etter pund

Om ikke Google kan sies å være en spåkone, så sier britene sine søk en god del om hva de tenker på akkurat nå.

VILLE TILSTANDER: Ekstraordinære tilstander i aksjemarkeder etter Brexit. Se reportasjen fra Reuters. Vis mer

Søkemotoren melder også om rekordhøy trafikk på søkeordet «Pound Sterling». Det er kanskje ikke så overraskende, i og med at Brexit har ført til at pundet nå er på det laveste nivået siden 1985, og siden det for øyeblikket er stor uro i markedene i hele verden.

Nå vil Storbritannia miste tilgangen til EUs frie marked, og de ville måtte forhandle om særavtaler med unionen. EU har sagt at det ikke er aktuelt med en tilsvarende løsning som Norge har med EØS-avtalen.

Spør om fremtiden

Det er ikke sikkert at alle briter har fått med seg resultatet av folkeavstemningen ennå. Den siste timen har søkeordene «Er vi inne eller ute av EU?» økt igjen, og spørsmålet «Hvorfor forlot Storbritannia EU?» trendet.

Britenes googling sier også noe om spørsmål de vil ha svar på. Google har svaret på mye, men kanskje ikke alt.

I går kveld var det mest googlede spørsmålet i Skottland «Hva er Brexit?», mens det mest googlede spørsmålet i Nord-Irland var «Hva skjer hvis Storbritannia forlater EU?», etterfulgt av «Hva skjer dersom pundet kollapser?».

De siste to spørsmålene er kanskje ikke noe noen kan svare på ennå. Selv ikke Google.

Ferdig som statsminister: David Cameron ser ikke lenger på seg selv som rett mann for Storbritannia. Det kom fram etter Brexit resultatet. Vis mer