Britene har forlatt hovedbasen i Basra

I ly av nattemørket trakk britiske soldater i natt seg ut av sin hovedbase i sentrum av byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Dermed er de siste 500 britiske soldatene ute av byen sør i Irak.

Tilbaketrekkingen startet klokken 22 i går kveld lokal tid, skriver Times Online. Med helikoptre i luften over kolonnen, kjørte åtte stridsvogner, seks landrovere og fem andre militære kjøretøy ut fra Saddam Husseins tidligere palass i i Basra, og overlot palasset til irakiske regjeringsstyrker.

Dermed står byen uten britiske styrker for første gang siden invasjonen av Irak i 2003. Etter nattens tilbaketrekking står rundt 5000 britiske soldater igjen i landet. Samtlige har nå sin base på en enorm britisk flybase utenfor Basra.

- Klokken 04:30 i dag tidlig hadde britene gjennomført sin tilbaketrekking fra presidentpalasset, og den irakiske hæren overtok ansvaret for palasset, sier irakernes general Mohan Sahed til Reuters.

En militær talsmann for britene i Basra ønsket ikke å kommentere før tilbaketrekkingen var fullført.

- Jeg kan bekrefte at en operasjon er i gang, men vi vil ikke gi ytterligere detaljer, sier talsmann Mike Shearer til Associated Press.

Storbritannias statsminister Gordon Brown sier i et intervju at tilbaketrekkingen fra Basra ikke er noe forvarsel om at britene er på vei ut av Irak, melder NTB.

- Vi har ingen tidsplan for en avslutning på Irak-operasjonene, sier Brown.

Britene har forlatt hovedbasen i Basra

Britisk kritikk

Tilbaketrekkingen kommer bare dager etter at to av Storbritannias viktigste generaler under invasjonen kom med kraftig kritikk av Bush-administrasjonen for kaoset som oppstod etter Saddam Husseins fall.

Generalmajor Tim Cross, som har vært britenes øverstkommanderende for gjenoppbygging, og tidligere hærsjef general Mike Jackson, hevder begge at USA ignorerte britiske råd etter invasjonen.

I et intevju med Sunday Mirror sier general Cross at han advarte mot at Irak ville gå mot kaos om det ikke ble satt inn flere soldater. Men Rumsfeld ignorerte og avviste advarslene briten kom med.

- Jeg hadde lunsj med Rumsfeld i Washington før invasjonen i 2003 og la vekt på behovet for å internasjonalisere gjenoppbyggingen av Irak og av å jobbe tett med FN.

- Helt fra starten var vi alle svært bekymret for mangelen på detaljer i planleggingen av etterkrigs-perioden, og det er ingen tvil om at Rumsfeld var sentral i denne prosessen, sa generalmajoren som har ledet en rekke gjenoppbyggingsprosjekter i krigssoner.

- Jeg luftet også bekymring over antallet soldater som var satt inn for å ivareta sikkerheten og gjenoppbyggingen.

- Han ønsket ikke å høre. USA var allerede overbevist om at Irak ville komme ut som et stabilt demokrati relativt fort.

OVERTAR: En irakisk soldat heiser det irakiske flagget over Saddam Husseins tidligere palass. Foto: SCANPIX/AP/Nabil al-Jurani
OVERTAR: En irakisk soldat heiser det irakiske flagget over Saddam Husseins tidligere palass. Foto: SCANPIX/AP/Nabil al-Jurani Vis mer

«Intellektuelt bankerott»

I helgen gikk også general Mike Jackson, som ledet de britiske invasjonsstyrkene i 2003, kraftig ut mot den amerikanske militære planleggingen. Jackson kalte USAs planlegging av tiden etter invasjonen for «intellektuelt bankerott».

- Rumsfeld er en av de mest ansvarlige for dagens situasjon i Irak, sa generalen til Daily Telegraph.

Om nøyaktig en uke skal general David Petraeus, amerikanernes øverstkommanderende i Irak, legge frem sin rapport om landets politiske situasjon for den amerikanske kongressen.

PÅ PLASS: Irakiske soldater har tatt over Saddam Husseins tidligere presidentpalass i Basra.
SEIERSTEGN: En irakisk soldat viser seierstegnet utenfor palasset i Basra, der britene nå har overlatt kontrollen til den nye irakiske hæren.
FORLATER HOVEDBASEN: De britiske soldatene har nå bare en base på utkanten av Basra igjen.