Sebastian Martens
&nbsp;<span style="background-color: inherit;">Harung (t.v.), daglig leder i crowdfunding-selskapet Kameo,&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">og Kameos sjef for forretningsutvikling Ola Heldal, er klare til&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">å ta inn norske inn- og utlånere. Foto: Finansavisen</span>
Sebastian Martens  Harung (t.v.), daglig leder i crowdfunding-selskapet Kameo, og Kameos sjef for forretningsutvikling Ola Heldal, er klare til å ta inn norske inn- og utlånere. Foto: FinansavisenVis mer

Britene har gjort det til milliardindustri - nå satser Sebastian og Ola

Lånetjenesten har allerede slått an hos svenskene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Kameo er først ute i Norge med lånebasert crowdfunding for bedriftssegmentet, skriver Finansavisen.

- Mange av dem som bruker crowdfunding som finansieringskilde får lån i banken, men våre prosesser er raskere enn bankene som kan bruke flere måneder på å behandle et bedriftslån, sier Sebastian Martens Harung, daglig leder i det ferske crowdfunding-selskapet Kameo til avisen.

De seneste månedene har gründeren brukt mye tid hos advokaten for juridisk bistand i anledning lanseringen av selskapets lånetjeneste i Norge. Jussen blir fort krevende når mange skal låne ut sparepenger til småbedrifter, ifølge Kameo-gründeren.

- Prosessen med å starte denne typen investeringsvirksomhet har tatt tid, noe som blant annet skyldes at lovverket ikke helt er tilpasset de endringene som har skjedd i markedet de seneste årene, sier Harung til Finansavisen og fortsetter:

- Men myndighetene har hele tiden vært positive, og nå har vi sikret oss konsesjon fra finanstilsynene i Sverige, Danmark og Norge.

Lang erfaring

Harung har selv lang fartstid i DNBs corporate finance-avdeling mens sjef for forretningsutvikling, Ola Heldal, har erfaring som kredittanalytiker i Danske Bank og fra Morgan Stanley i London.

Begge satser ifølge avisen stort på at låne-basert crowdfunding, eller folkefinansiering på godt norsk, beveger seg etter samme mønster som man har sett i blant annet Storbritannia de seneste tre, fire årene. Der har store aktører som FundingCricle (bedriftslån) og Zopa (privatlån) har vært med på å skape en helt ny industri, hvor det i 2016 var et volum på nesten 2,5 milliarder pund mot bedriftssegmentet alene.

Tar man med forbrukerlån øker volumet til 4 milliarder pund. I bedriftssegmentet utgjorde volumet enkelte måneder i 2016 over 10 prosent av alle bedriftslån i Storbritannina og har slik «disruptet» den tradisjonelle bankindustrien.

20 mill. investert

Kameos konsept går kort fortalt ut på at en bedrift eller eiendomsutvikler fyller ut en lånesøknad på nett, som etter godkjennelse legges ut for en gruppe (crowd) av investorer som byr på andeler i lånene. Kameo fungerer som en agent på vegne av långiverne og tar selv en standardsats for bransjen på 2-3 prosent i avgift på lånesummen.

- Vår viktigste oppgave er å kvalitetssikre alle prosjektene slik at man minimerer mislighold. Det betyr at plattformen vår blant annet henter inn data om bedriftene fra eksterne kilder, og gjør omfattende kredittsjekker av de involverte. Større lån må også godkjennes i vår kredittkomite, som består av revisorer og eiendomseksperter etter behov, sier Heldal til avisen.

- I Sverige ser vi at rundt 90 prosent av søknadene får avslag tidlig i søknadsprosessen av plattformens kredittmodell, sier Harung.

Hittil er det investert 20 millioner kroner i Kameo og selskapet jobber mot en ny emisjon våren 2018. Aksjonærlisten består i dag av 28 eiere, inkludert styregrossist Svein S. Jacobsen, som har fartstid fra Nordea, Tomra og Orkla, og investor Bjørn Braaten.

Andre økonominyheter:
Meglerhus: Ikke lenger «selg»
Svenskene venter hetere boligmarked