- Britene har trolig tabbet seg ut

Konfliktforsker Daniel Heradstveit om de innbrakte HMS «Cornwell»-soldatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Professor Daniel Heradstveit, Midtøsten- og konfliktekspert ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), tviler sterkt på at dagens episode i Persiabukta, der 15 britiske soldater ble innbrakt av den iranske marinen, er uttrykk for storpolitikk.

- Hvis det er slik at Iran vil vise tenner, må en slik ordre ha kommet fra toppen. Alt tyder imidlertid på at dagens episode er et resultat av beslutninger på et lavt nivå, sier Heradstveit til Dagbladet.no, og utdyper:

- Trolig standardinstruks

Det er høyst sannsynlig at den iranske kystvakta rett og slett har fulgt en standardinstruks og beskyttet iransk territorialfarvann; det kan til og med komme til å vise seg at HMS «Cornwell» tabbet seg ut og befant seg på et sted de ikke skulle være, sier konflikteksperten, som frykter at konfliktnivået kan eskalere:

- Nå som vestlige medier har fanget opp saken, kan dette bli en prestisjesak begge parter blir fanget inn i uten å ønske det. Husk at Iran har en dårlig historie med gisseltaking - jamfør aksjonen mot den amerikanske ambassaden under den islamske revolusjonen, da de holdt ambassadepersonalet - og dermed hele USA - som gisler i over 400 dager. Går det prestisje i dette, kan de 15 britene bli gisler på vegne av hele Storbritannia, sier Heradstveit, som imidlertid tror saken vil løse seg temmelig fort:

- Vær mer kritiske

- Den mest sannsynlige utgangen på dette er at britene blir løslatt etter kort tid, og at dette bare går inn i historien som en litt pinlig historie for britene. Krisestemningen i mediene er trolig et britisk forsøk på å glatte over dette på, sier professoren, som maner den vestlige opinionen til å være mer kritiske til vestlige medier.

- Det virker som alle bare har slukt britenes versjon av saken rått, når det tvert imot kan vise seg at det var iranerne som har rett. Den spente situasjonen rundt Irans atomprogram og anklagene om militært engasjement har selvsagt mye å si, men det skader ikke å være litt nøkterne når det gjelder å forholde seg til vestlige medier i slike saker, sier Nupi-forsker Daniel Heradstveit til Dagbladet.no.

I TRØBBEL: HMS «Cornwall». Foto: DET BRITISKE FORSVARSDEPARTEMENTET
I TRØBBEL: HMS «Cornwall». Foto: DET BRITISKE FORSVARSDEPARTEMENTET Vis mer
MANER TIL NØKTERNHET: Professor Daniel Heradstveit ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) mener vi i for stor grad svelger vestlige mediers vinkling rått.