- Britene har trolig tabbet seg ut

Konfliktforsker Daniel Heradstveit om de innbrakte HMS «Cornwell»-soldatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Professor Daniel Heradstveit, Midtøsten- og konfliktekspert ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), tviler sterkt på at dagens episode i Persiabukta, der 15 britiske soldater ble innbrakt av den iranske marinen, er uttrykk for storpolitikk.

- Hvis det er slik at Iran vil vise tenner, må en slik ordre ha kommet fra toppen. Alt tyder imidlertid på at dagens episode er et resultat av beslutninger på et lavt nivå, sier Heradstveit til Dagbladet.no, og utdyper:

- Trolig standardinstruks

Det er høyst sannsynlig at den iranske kystvakta rett og slett har fulgt en standardinstruks og beskyttet iransk territorialfarvann; det kan til og med komme til å vise seg at HMS «Cornwell» tabbet seg ut og befant seg på et sted de ikke skulle være, sier konflikteksperten, som frykter at konfliktnivået kan eskalere:

- Nå som vestlige medier har fanget opp saken, kan dette bli en prestisjesak begge parter blir fanget inn i uten å ønske det. Husk at Iran har en dårlig historie med gisseltaking - jamfør aksjonen mot den amerikanske ambassaden under den islamske revolusjonen, da de holdt ambassadepersonalet - og dermed hele USA - som gisler i over 400 dager. Går det prestisje i dette, kan de 15 britene bli gisler på vegne av hele Storbritannia, sier Heradstveit, som imidlertid tror saken vil løse seg temmelig fort:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer