Britene inn med gigantpakke

Milliardene pumpes inn uten foreløpig virkning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Britiske mundigheter startet dagen i dag med å lansere nok en redningspakke i håp om å tette hullet i den synkende finansskuta.


50 milliarder britiske pund, eller omlag 540 milliarder kroner, skal nå sprøytes inn i de åtte største finansinstitusjonene i landet.

2000 milliarder i lån

Men den umiddelbare responsen vekker uro. Mens giganten HBOS fikk et aksjehopp på 15 prosent etter meldingen, raste Barclays og RBS med henholdsvis 15 prosent og 11 prosent. Og på børsen i London peker pilen feil vei i formiddag. Like før klokken 11 hadde hovedindeksen falt med sju prosent.

Videre skal den britiske nasjonalbanken tilgjengeliggjøre svimlende 200 milliarder pund (2163 milliarder kroner) til kortsiktige lån for å gi banker og finansinstitusjoner likviditet, melder BBC.

Store garantier

Det skal også opprettes et spesialselskap for å kunne gi bankgarantier på opptil 250 milliarder pund (2700 milliarder) til institusjoner i faresonen.

Dette utfra analysen om at deler av dagens krise er forsterket av at bankene nå nekter å låne til hverandre - noe myndighetene håper vil endres når de nå kan garantere for lånene.

KRISELØSNING?: Storbritannias finansminister Allistar Darling ankommer pressekonferansen med kriseplanen i hendene. Foto: SCANPIX
KRISELØSNING?: Storbritannias finansminister Allistar Darling ankommer pressekonferansen med kriseplanen i hendene. Foto: SCANPIX Vis mer

- Dette er begynnelsen på en prosess der vi nøster opp et stort problem hvor banker i lang tid ikke har vært villige til å låne til hverandre, sa finansminister Allistar Darling under pressekonferansen i dag morges.

Staten inn som eier

De åtte store institusjonene som har sagt seg villige til å bidra er Abbey, Barclays, HBOS, HSBC, Lloyds TSB, Nationwide Building Society, Royal Bank of Scotland og Standard Chartered.

Det britiske finansdepartementet sier andre banker og institusjoner kan søke om å få bli med.

I praksis kjøper den britiske stat seg inn i selskapene, og slik avtalen tolkes av britiske eksperter vil det medføre strenge betingelser som i praksis vil omfatte lederlønninger og utbetaling av utbytte for medeiere.

- Nå har de penger hvis de trenger, de har en utømmelig likviditetskilde - dette burde helt klart stoppe panikken med tanke på alle de som lurer på om bankene er trygge, sier Terry Smith i meklerfirmaet Tullett Prebon til BBC.

Men selv om også bankene hyller redningspakken, har det ikke gitt positive utslag på børsen i London. Ennå.

Britene inn med gigantpakke