Britene må søke for å få ta ut sparepengene sine

Etter Islands bankkollaps.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge Sky News må kanskje hele 300 000 briter snart søke før de får ta ut sparepengene sine.

Avisen skriver at dette er en av følgene av den Islandske bankkollapsen.

Finanskrisen har slått ut for fullt på Island, der blant annet alle de islandske finansaksjene er suspendert fra handelen på børsen. I går inrømte den Islandske statsministeren at Island kan gå konkurs dersom ikke landet straks får tilfredsstilt kapitalbehovet. 

Nå viser det seg altså at Islands krise også påvirker andre land.

Krisemøte

Storbritannias statsminister Gordon Brown innkalte tirsdag ettermiddag til et krisemøte i forbindelse med denne finanskrisa. Til møtet ble både Alistair Darling, Mervyn King og Adair Turner, sjefen for FSA innkalt. De vil diskutere hva de skal gjøre for å løse den akutte bankkrisa, samt komme med forslag for hvordan finanssystemet på sikt kan bli bedre.

Bush involvert


Også USAs president George W. Bush forsøker nå å samle europeiske ledere i et felles forsøk på å løse finanskrisen.


Bush drøftet tirsdag krisen i telefonsamtaler med Storbritannias statsminister Gordon Brown, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og den italienske regjeringssjefen Silvio Berlusconi.

- I disse samtalene med våre gode venner og allierte, drøftet presidenten de ulike tiltakene USA forbereder for å skape ro i markedene. Han snakket også om betydningen av internasjonalt samarbeid for å finne løsninger, sa Bushs talskvinne Dana Perino, ifølge NTB.


Island-bank i Norge

Glitnir er en av de andre store bankene på Island. I Norge er Glitnir bank en del av det nordiske finanskonsernet Glitnir banki, der den islandske staten nylig kjøpte 75 prosent av aksjene. Finansuroen på Island kan imidlertid ikke føre til at norske lånekunder her mister pengene sine.

KRISE: Gordon Brown innkalte tirsdag ettermiddag til krisemøte etter at det kom fram at kanskje så mange som 300 000 briter må søke for å ta ut penger av banken. Dette skal være et resultat av bankkrisa på Island. Foto: TOBY MELVILLE/SCANPIX
KRISE: Gordon Brown innkalte tirsdag ettermiddag til krisemøte etter at det kom fram at kanskje så mange som 300 000 briter må søke for å ta ut penger av banken. Dette skal være et resultat av bankkrisa på Island. Foto: TOBY MELVILLE/SCANPIX Vis mer

Kundeinnskudd i Glitnir er i likhet med innskudd i andre norske banker sikret opp til 2 millioner kroner gjennom Bankgarantifondet, presiserte bankens administrerende direktør Morten Bjørnsen da oppkjøpet av aksjene ble kjent.

Banken ble i sin tid etablert med utgangspunkt i BNBank i Trondheim og KredittBanken i Ålesund.


- Det representerer en styrkning av Glitnir Bank at vi nå har fått den islandske stat inn som majoritetsaksjonær. Dette vil sikre banken tilførsel av nødvendig likviditet i en tid med stor uro i de internasjonale finansmarkedene. Dette gir trygghet for våre kunder, og en sikkerhet for fremtiden, sa Bjørnsen i en pressemelding.


Kaupthing, Islands største bank, mottok tirsdag 500 millioner euro i støtte fra sentralbanken Sedlabanki, men banken blir foreløpig ikke overtatt. Banken har også virksomhet i Norge.

Begge bankene har imidlertid hevet utlånsrenten her i Norge. Glitnir Bank ASA hever utlånsrenten med utrolige 0,75 prosent i ett jafs, mens Kaupthing hever med 0,5 prosentpoeng, skriver NA24.no

Ny nedtur på Oslo-børs 

Her til lands startet dagen med at hovedindeksen steg litt, men denne oppturen varte ikke lenge. Da børsen stengte i ettermiddag hadde hovedindeksen falt med nye 2,76 prosent til 269,48 poeng.

Lavere har ikke indeksen vært på over tre år. Oslo Børs har falt med om lag 44 prosent siden årsskiftet.

Britene må søke for å få ta ut sparepengene sine

Dagen i går var en av de verste børsdagene noen sinne. På et tidspunkt hadde hovedindeksen falt med nesten 12,5 prosent. Heldigvis for de fleste krøp indeksen noe oppover etter dette og endte på 9, 71 prosent.

Dagbladet.no oppdaterer saken.

INVOLVERT: Også USAs president George W. Bush forsøker nå å samle europeiske ledere i et felles forsøk på å løse finanskrisen. Tirsdag drøftet han krisen i telefonsamtaler med Storbritannias statsminister Gordon Brown, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og den italienske regjeringssjefen Silvio Berlusconi.