Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britene marsjerer mot krig

30.000 demonstranter er ventet til Manchester lørdag. Bianca Jagger og Brian Eno holder appeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rundt 30.000 demonstranter er ventet til den nordengelske byen Manchester i dag, lørdag. Der skal de gå i tog for å protestere mot den britiske regjeringens Midtøstenpolitikk.

Manchester er ikke tilfeldig valgt. Byen er vert for Labours årsmøte, som åpner søndag i Manchesters G-Mexsenter. Demonstrantene planlegger ifølge nyhetsbyrået Reuters å legge seg ned på bakken utenfor senteret, som et bilde på de mange som har dødd i kampene i Midtøsten.

Demonstrantene strømmer på

Fredag kveld begynte strømmen av demonstranter å nå fram til Manchester, skriver den engelske avisen The Independent. Ifølge avisen blir dette den største demonstrasjonen i Manchester i moderne tid.

Marsjen innledes med appeller fra musikeren Brian Eno og aktivist Bianca Jagger, den tidligere kona til Mick Jagger.

\'På tide å gå\', er demonstrantenes hovedbudskap til Labour og statsminister Tony Blair.

Det er spesielt Blair-regjeringens politikk overfor Midtøsten som samler demonstrantene. De vil vise sin motstand mot okkupasjonen av Irak og Afghanistan samt hvordan regjeringen håndterte bombingen av Libanon i sommer.

Bak demonstrasjonen står en antikrigs-koalisjon, en muslimsk forening og en gruppe som arbeider mot atomvåpen (Stop the war Coalition, Muslim association of Britain og Campaign for Nuclear disarmament).

MOT KRIG: Også i august i år samlet anti-krigsdemonstranter seg til marsj i England. Tusener av mennesker strømmet til for å delta i demonstrasjonen, som da var i London. Foto: Scanpix
MOT KRIG: Også i august i år samlet anti-krigsdemonstranter seg til marsj i England. Tusener av mennesker strømmet til for å delta i demonstrasjonen, som da var i London. Foto: Scanpix Vis mer

Politiet forberedt

Politiet i Manchester forbereder seg nå på masse-demonstrasjonen. En styrke på tusen politifolk er satt inn for å holde oppsyn med marsjen, og en reservestyrke på 250 betjenter står klar for å hjelpe til.

Ved hjelp av metallgjerder, betongblokker og sjekkpunkter er dessuten bygningene hvor Labour-konferansen skal foregå, sperret fullstendig av for andre enn konferansedeltakerne.

image: Britene marsjerer mot krig