Britene nekter å godta krig

Tre britiske ministere har gått av. Mange vil stemme mot sin egen regjering. Bare en tredel av befolkningen støtter et angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre ministere har trukket seg fra den britiske regjeringen i protest mot en Irak-krig uten FN-mandat. Den populære parlamentariske lederen Robin Cook, tidligere utenriksminister, trakk seg mandag. Tirsdag ble han fulgt av Lord Philip i helsedepartementet og John Deham i innenriksdepartementet.

Blair satser sin politiske karriere på støtten til USA i Irak-konflikten. Men han er sikret flertall i Underhuset for beslutningen om å sende britiske soldater i krigen, dels fordi det konservative partiet støtter opp om regjeringen.

Labour er dypt splittet. Så mange som mellom 150 og 160 av partiets 410 medlemmer av Underhuset kan stemme imot sin egen regjering. Det vil i så fall være det største interne opprøret i partiet siden Blair ble statsminister i 1997.

Utviklingsminister Clare Short valgte overraskende å forbli i regjeringen. Hun sa i forrige uke sa det var «dumdristig» å gå til krig uten FN-mandat, men mente tirsdag at det ville være «feigt» å trekke seg nå.

Avgjørende betydning

Irak-krisen vil avgjøre hvordan det internasjonale samfunn håndterer framtidige sikkerhetstrusler, det vil ha avgjørende betydning for utviklingen av FN og EU, og det vil påvirke forholdet mellom USA og Europa, sa Blair da han ba om det britiske Underhusets støtte til militært angrep tirsdag.

- Krisen vil forme internasjonal politikk i en hel generasjon framover, sa Blair.

En blek, men bestemt statsminister sa han var «lidenskapelig overbevist» om at Storbritannia må holde fast ved beslutningen om å fjerne Saddam Hussein med makt.

- Å vike unna en konfrontasjon med Saddam Hussein nå, vil få alvorligere konsekvenser enn å gå til angrep. Hvem vil seire og hvem vil gråte hvis vi trekker våre styrker ut av Golfen nå?

- Skal vi fortelle våre allierte at i det øyeblikket de trenger vår besluttsomhet, så svikter Storbritannia? Jeg vil ikke delta i en slik handling, sa Blair.

- Vår feil har ikke vært utålmodighet. Sannheten er at tålmodigheten vår skulle vært slutt for uker, måneder og år siden, sa han.

Folket fortsatt motstandere

Et lyspunkt for Blair tirsdag var en måling i avisen the Guardian, som viste en økt oppslutning om krig i Storbritannia, selv om motstanderne fortsatt er i flertall.

Støtten til militært angrep har økt med 9 prosentpoeng siden forrige måned til 38 prosent, mens motstanden er redusert med 8 prosentpoeng til 44 prosent.

(NTB og Dagbladet.no)

MISTER STØTTE:</B> Flere av Tony Blairs statsråder trekker seg.