Britene overlater kontrollen i Basra til Irak

Har mislyktes, mener kritikerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia har overlatt sikkerhetsansvaret for Basra-provinsen i Irak til irakiske styrker. Men kritikerne påpeker at britene ikke har oppfylt målet om å skape trygghet i området.

Snart fem år etter invasjonen av Irak ga britene søndag fra seg den siste av de fire provinsene de har hatt ansvaret for. Av Iraks totalt 18 provinser er Basra den niende som blir overlatt til irakiske sikkerhetsstyrker.

Storbritannias utenriksminister David Miliband, som var til stede ved seremonien i Basra, kalte overleveringen «et stort steg framover».

– Dette er et synlig tegn på at de irakiske sikkerhetsstyrkene har fått større kapasitet, og et tegn på at Irak er klare til å ta ansvar, sa han.

Basra-provinsens guvernør oppfordret på sin side Basras innbyggere til å bidra til å gjøre sikkerhetsstyrkenes jobb så enkel som mulig.

– Gir kontrollen til milits

Men den britiske avisen The Sunday Times antyder at veien nå veien ligger åpen for en maktkamp mellom sjiamuslimske militsgrupper. Det er disse ikke sikkerhetsstyrkene, som har kontrollen i Basra, som er landets viktigste utskipningshavn for olje.

Den britiske avisen skriver at islamske ekstremister holder byen Basra i et jerngrep ved hjelp av kidnappinger, mishandling og trusler. De siste seks månedene er 48 kvinner blitt drept på grunn av «ikke-islamsk oppførsel». Ifølge innbyggere i Basra er ikke sakene blitt etterforsket av politiet.

OVERTAR: 
Irakiske styrker feiret overtakelsen med en militærparade man ikke har sett maken til siden Saddam Hussain ble fjernet fra makten. Foto: AP
OVERTAR: Irakiske styrker feiret overtakelsen med en militærparade man ikke har sett maken til siden Saddam Hussain ble fjernet fra makten. Foto: AP Vis mer

– Alle vet at militsen gjør dette, men politiet er redde for dem. Vi er alle redde for dem, sier en middelaldrende forretningsmann i Basra til The Sunday Times.

Kvinnene er heller ikke de eneste som lever i frykt. Entreprenører, leger og forskere er også blitt bortført og drept av militsgrupper. Politisjefen i byen opplyser at militsene har flere og kraftigere våpen enn politiet kan stille med.

I en rapport fra den britiske forsvarskomiteen forrige måned, het det at Storbritannia har planlagt en overlevering av makten uten å ha oppfylt målet om å skape sikkerhet.

Brown forsvarer

Storbritannias statsminister Gordon Brown ble imidlertid sint da han i forrige uke ble konfrontert med sikkerhetssituasjonen i Basra.

– Irak er nå et demokrati. Millioner av mennesker har stemt. Da jeg dro til Basra for to dager siden fikk jeg opplyst at volden er redusert med 90 prosent de siste månedene. Vi er nå klare til å overlate kontrollen til irakerne, sa Brown.

Utenriksminister Miliband understreket også at Storbritannia vil fortsette å være en «engasjert venn» av Irak, og at de vil støtte landet på deres vei mot forsoning, demokrati, framgang og sikkerhet.

Storbritannia har nå rundt 4.500 soldater igjen i Irak, og disse skal hovedsakelig jobbe med å trene opp de irakiske sikkerhetsstyrkene. Brown opplyste imidlertid i oktober at antallet soldater skal reduseres til 2.500 neste år.

Fortsatt voldeligheter

Det har vært en massiv reduksjon i opprørernes aktiviteter i Basra-området de siste månedene, men irakerne må fortsatt kjempe mot «hverdagskriminalitet og vold», påpekte Miliband i et intervju med BBC søndag.

Han gjorde det klart at Basra fremdeles er et «veldig, veldig voldelig sted», men at britiske soldater fortsatt kan bistå med å gjenopprette ro og orden dersom det bryter ut uro.

I en undersøkelse utført av BBC sa mer enn 85 % av de 1.000 spurte innbyggerne i Basra at de mente britiske soldater hadde hatt en negativ innflytelse på regionen siden 2003.

To tredjedeler mente sikkerheten ville forbedre seg etter at irakerne overtar sikkerhetsansvaret.

(NTB)

APPLAUDERER: Sjefen for de britiske styrkene i Irak, Graham Binns, applauderer for militærparaden av irakiske styrker i Basra. Foran sitter General Mohan al-Fraiji.
BASRA: Irakiske sikkerhetsstyrker masjerte forbi palasset i Basra.