Britene putter mer penger i Joint Strike Fighter

Skrevet under på ny kontrakt til tross for trusler om å velge en annen leverandør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britene satser videre på det amerikanske kampflyprosjektet Joint Strike Fighter, til tross for trusler om å velge en annen leverandør.

Tirsdag undertegnet Storbritannia en intensjonsavtale med flyprodusenten Lockheed Martin, og blir dermed med på neste fase i utviklingen av det nye kampflyet.

Senest i forrige truet forsvarskomiteen i det britiske parlamentet med å droppe planene om å kjøpe flyet, med henvisning til at amerikanerne nekter å dele den sensitive teknologien i flyet med noen.

Britene har til nå brukt rundt 20 milliarder kroner på det amerikanske kampflyprosjektet, og planlegger å kjøpe 138 kampfly til vel 600 millioner stykket.

Britiske BAE Systems er en av Lockheed Martins viktigste industrielle samarbeidspartnere i prosjektet, som regnes som tidenes dyreste forsvarsprosjekt.- Norge ventes å undertegne

Australia undertegnet også et såkalt Memorandum of Understanding (MoU) med Lockheed Martin tirsdag, mens Canada undertegnet en tilsvarende avtale mandag, heter det i en pressemelding fra Pentagon.

Nederland undertegnet en intensjonsavtale med den amerikanske flyprodusenten i november, og «Danmark, Italia, Norge og Tyrkia ventes å undertegne i den nærmeste framtid», heter det i pressemeldingen.

Norge har til nå bidratt med nærmere 600 millioner kroner til utviklingen av Joint Strike Fighter, selv om regjeringen fastholder at valg av kampflyleverandør fortsatt er helt åpent.Ingen kjøpekontrakt

Fra den norske regjeringens side er det tidligere understreket at en eventuell intensjonsavtale med Lockheed Martin ikke må forveksles med en kjøpekontrakt.

En slik avtale vil bare inneholde et anslag over hvor mange fly Norge planlegger å kjøpe, i bytte mot løfter om norsk deltakelse i den første produksjonsfasen av flyet.

Også fra britisk side understrekes det at avtalen som ble undertegnet tirsdag ikke er noen kjøpekontrakt.

- Storbritannia forplikter seg i denne avtalen ikke til å kjøpe fly, heter det i en uttalelse fra landets forsvarsminister Des Browne.Konkurrenter
Firelandssamarbeidet Eurofighter Typhoon og JAS Gripen fra svenske SAAB konkurrerer også om å få levere kampfly til Norge, og har lovet norske bedrifter gjenkjøpsavtaler som tilsvarer kjøpesummen.

Først i 2008 skal Stortinget avgjøre om det skal kjøpes nye kampfly. Et flykjøp vil trolig koste norske skattebetalere 100 milliarder kroner og bli tidenes største enkeltinvestering i det norske forsvaret.


(NTB)