Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britene sier ja til å bombe IS i Syria. 57 minutter senere lettet det første jagerflyet

- Vi må stå opp mot ondskapen.

KLAR FOR IS-BOMBING:  Britenes statsminister David Cameron argumenterte i kveld voldsomt for at Storbritannia må være med og bombe IS i Syria: - Dette vil holde det britiske folket trygge, sier han. Foto: Scanpix
KLAR FOR IS-BOMBING: Britenes statsminister David Cameron argumenterte i kveld voldsomt for at Storbritannia må være med og bombe IS i Syria: - Dette vil holde det britiske folket trygge, sier han. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like etter klokka 23.30 i kveld ble det klart at Storbritannia nå skal være med og bombe IS i Syria, slik Frankrike, USA og Russland allerede gjør.. Flertallet av de britiske parlamentsmedlemmene sa ja, og støtter dermed statsminister David Camerons ønske om å bombe terrororganisasjonen.

Slik stemte politikerne:
Ja: 397
Nei: 223

Bare 57 minutter senere lettet to Tornado GR-4-jagerfly fra flybasen Akrotiri på Kypros. En time senere fulgte en nytt par kampfly. Det skriver The Telegraph.

En talsperson for de britiske styrkene ville ikke bekrefte at IS i Syria var målet, men han understreket at «de nå hadde friheten til å angripe mål i Syria».

Basen har tidligere blitt brukt som utgangspunkt for angrep mot IS i Irak, og i morgentimene torsdag bekreftet en britisk regjeringskilde overfor Reuters at «angrep av utført i Syria». Det skriver NTB.

Historisk tale Labour-medlemmet Hilary Benn høstet voldsom applaus for sin avslutningstale i kveld, ifølge BBC. I motsetning til sin partileder, Jeremy Corbyn, mener Benn det er nødvendig at Storbritannia skal bombe IS i Syria:

IKKE I VÅRT NAVN:  En rekke steder i London har briter hengt opop banner og plakater for å vise at de er imot en mulig bombing av IS i Syria. I hele dag har 640 britiske parlamentarikere hatt en voldsom debatt. I kveld kommer avgjørelsen. Foto: David Rowe / Demotix / Corbis
IKKE I VÅRT NAVN: En rekke steder i London har briter hengt opop banner og plakater for å vise at de er imot en mulig bombing av IS i Syria. I hele dag har 640 britiske parlamentarikere hatt en voldsom debatt. I kveld kommer avgjørelsen. Foto: David Rowe / Demotix / Corbis Vis mer

- Vi står i dag overfor fascister. Ikke bare med deres kalkulerte brutalitet, men også deres tro, som går ut på at de mener de står overfor alle oss her i kammeret, og alle menneskene som vi representerer. De forakter oss. De forakter våre verdier. (..) De forakter vårt demokrati.. Og hva vi vet om fascister, er at de er nødt til å bekjempes (..). Det er hvorfor vi stod opp mot Hitler og Mussolini. (..) Vi må nå stå opp mot ondskapen, sa Benn.

Og høstet anerkjennelse og klapp fra alle politiske fløyer. Kommentatorer kaller allerede Benns tale for «lidenskaplig, fengslende - og historisk».

Voldsom debatt Statsminister David Cameron står også i dagens og kveldens debatt fast ved at bombing av den såkalte islamske staten IS i Syria vil «holde det britiske folket trygge», men får ikke gjennomslag hos motparten, partilederen i Labour, Jeremy Corbyn. Han mener at Camerons argument «ikke holder mål».

Også i går debatterte britene om de skulle gå til krig mot IS eller ikke. Da gikk statsminister Cameron så langt at han oppfordret medlemmene av parlamentet til ikke å stemme som Labours Corbyn og en «gjeng med terroristsympatisører». I dag ba en rekke av parlamentsmedlemmene Cameron om å komme med en unnskyldning.

Men statsministeren nektet å komme med noen unnskyldning. Men Cameron sier at det var «ære» i å stemme for eller mot militæraksjon, melder BBC.

- Rask bombing Hvis britene bestemmer seg for å bombe Syria, kommer Storbritannia til å bombe bare timer etter avgjørelsen, skriver Sky News' forsvarskorrespondent, Alistair Bunkall i går:

«Regjeringen vil markere seg så mye som mulig så fort som mulig, av symboliske grunner om ikke annet. Jeg vil bli overrasket om det ikke allerede er gjort et arbeid for å finne ut hvilke mål som skal tas», skriver han.

Uenighet i Labour Mens partileder i Labour, Jeremy Corbyn, har vært kraftig imot bombing, har  uenigheten vært stor innad i partiet. Corbyn og partikollega Hilary Benn har vært i åpen konflikt om mulige flyangrep i Syria. De to var i en dramatisk radio-duell i BBC i går, hvor Corbyn gikk hardt ut mot Benn og sa at «støtte til flyangrep betyr å drepe uskyldige mennesker».

NEI TIL BOMBING:  Et stort antall briter har de siste dagene engasjert seg for å gi de britiske politikerne beskjed om at de ikke ønsker at Storbritannia skal bli med og bombe terrorgruppa IS i Syria. Foto: David Rowe / Demotix / Corbis / Scanpix
NEI TIL BOMBING: Et stort antall briter har de siste dagene engasjert seg for å gi de britiske politikerne beskjed om at de ikke ønsker at Storbritannia skal bli med og bombe terrorgruppa IS i Syria. Foto: David Rowe / Demotix / Corbis / Scanpix Vis mer

- Han mener at vi kan bli kvitt IS ved å bombe dem. Mitt svar til ham og til alle andre som støtter bombinga er at når du bomber en by som Raqqa, hvor det bor flere hundre tusen mennesker. (..) Vi vil drepe folk i hjemmene deres med våre bomber. Jeg synes vi skal være forsiktige med deg, sier han.

Krangelen mellom de to Labour-toppene har vært uvanlig kraftig, og viste hvor stor uenigheten er innad i partiet.

Men i kveld var det altså Hilary Benn og ikke partitoppen Jeremy Corbyn som målbandt det britiske parlamentet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media