Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Britene skryter av norsk sikkerhet. Dette skulle jo ikke skje

Sjokkreaksjoner etter første helikopterulykke på 19 år på norsk sokkel.

 ULYKKESMODELL:  Det var et slikt helikopter fra CHC Helikopterservice som styret ved Turøy i Hordaland fredag. Alle tretten om bord omkom. Foto: Kristoffer Rivedal, NTB Scanpix.
ULYKKESMODELL: Det var et slikt helikopter fra CHC Helikopterservice som styret ved Turøy i Hordaland fredag. Alle tretten om bord omkom. Foto: Kristoffer Rivedal, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har ikke vært noen faresignaler rundt helikoptertransporten til og fra norsk sokkel i Nordsjøen, slik forbundsleder Leif Sande i den største fagsammenslutningen for oljearbeidere - Industri Energi - har fanget opp.

- Vi er i sjokk over det som har skjedd. Sikkerheten for helikoptertransport er et område det har vært jobbet veldig godt og mye med, og det har heller ikke vært noen helikopterulykke på 19 år, sier Sande til Dagbladet med ulykken på noen timers avstand.

Da mistet 12 livet på vei ut fra Brønnøysund.

13 mennesker - 11 oljearbeidere og to piloter omkom da Super Puma-helikopteret  styrtet på øya Litleskori på Turøy i Fjell kommune i Hordaland. Det var på vei hjem fra Gullfaks-feltet.

ULYKKESSTEDET: Bilde fra Turøy tatt kort tid etter helikopterstyrten fredag ettermiddag. Foto: Privat
ULYKKESSTEDET: Bilde fra Turøy tatt kort tid etter helikopterstyrten fredag ettermiddag. Foto: Privat Vis mer

LO-forbundet Industri Energi er største arbeidstakerorganisasjon både på norsk sokkel generelt og Statoil inkludert Gullfaks spesielt.

Forbundsleder Leif Sande hadde tidlig fredag kveld ikke fått vite noe om hvem som mistet livet på vei hjem fra jobb.

- Både vårt forbund og andre representanter for oljearbeidere har vært tett involvert i oppfølging av regelverk og sikkerhetstiltak rundt helikoptertransport i mange år. Og alt har gått bra fra 1997 til nå. På britisk sektor har det vært flere ulykker med samme utstyr i samme periode.

- Under forsøket på å oppklare den forrige dødsulykken i britisk sektor for to år, var jeg selv med for å observere og høre. Og i den prosessen ble det norske sikkerhetsarbeidet påpekt og skrytt av flere ganger, sier Sande.

 ALVORSPRAT:  Forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi og og olje- og energiminister under en prat "på gangen" i Stavanger i fjor om framtiden til norsk oljevirksomhet. Foto: Carina Johansen, NTB Scanpix.
ALVORSPRAT: Forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi og og olje- og energiminister under en prat "på gangen" i Stavanger i fjor om framtiden til norsk oljevirksomhet. Foto: Carina Johansen, NTB Scanpix. Vis mer

Og legger til:

- Det som vitner forteller nå, at rotoren faller av, skal jo ikke skje.

- Er det mange av dine medlemmer som har uttrykt bekymring for helikopterturne ?

- Nei, ikke utover det som gjelder blant folk flest at det er noen som ikke liker å fly.

- Tragisk
Norske politikere uttrykker nå sin omtanke for ofre og pårørende på Twitter.

- Forferdelige meldinger om helikopterstyrten ved Sotra. Jeg holdes løpende orientert om redningsarbeidet, skrev statsminister Erna Solberg (H) kort tid etter ulykken ble kjent.

Også olje- og energiminister Tord Lien (Frp) uttrykte sin medfølelse til de involverte:
- Tragisk helikopterstyrt fra Gullfaks. Min dypeste medfølelse går til familie og kolleger på land og sokkel.

KrF-leder Knut Arild Hareide er i USA, men våknet opp til nyheten om helikopterulykken:

- Våkner i USA til den tragiske helikopterulykken hjemme i Hordaland. Mine tanker til rammede og berørte som nå kjenner på uro for sine kjære, skriver han på Twitter.

- Forferdelig
Også Ap-leder Jonas Gahr Støre uttrykker også sin omtanke:

- Tragiske nyheter om helikopterstyrt ved Sotra. Tanker og dyp medfølelse går til de som er berørt, skriver han.

Partileder i SV, Audun Lysbakken, sender sine tanker hjem til Hordaland.

- Forferdelig med helikopterstyrten ved Turøy. Tankene går hjem til Hordaland, og til dem som er urolige for sine nå.

- FORFERDELIG: Statsminster Erna Solberg holdes løpende orientert om redningsarbeidet. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
- FORFERDELIG: Statsminster Erna Solberg holdes løpende orientert om redningsarbeidet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart