Britene slår full Iran-alarm

Britiske militære mener Barack Obama må slå til før Iran gjør atomprogrammet bombesikkert.

- FREDELIG: Irans president Mahmoud Ahmadinejad besøker anrikningsanlegget i Natanz. Iran hevder at atomprogrammet er fredelig og kun er for å utvikle atomkraftverk, mens Det internasjonale atomenergibyrået og vestlige etteretningstjenester frykter at det islamistiske presteregimet arbeider målrettet for å skaffe seg atomvåpen. Foto: AP Photo/Iranian President's Offic/Scanpix
- FREDELIG: Irans president Mahmoud Ahmadinejad besøker anrikningsanlegget i Natanz. Iran hevder at atomprogrammet er fredelig og kun er for å utvikle atomkraftverk, mens Det internasjonale atomenergibyrået og vestlige etteretningstjenester frykter at det islamistiske presteregimet arbeider målrettet for å skaffe seg atomvåpen. Foto: AP Photo/Iranian President's Offic/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske avisa The Guardian avslører i dag innholdet i en rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) som kommer ut neste uke.

Ifølge avisa inneholder rapporten beviser for at Iran har utført forskning og eksperimenter som kun har nytte hvis målet er å skaffe seg atomvåpen. Iran på sin side hevder de har et fredelig atomenergiprogram.

- Den nye rapporten representerer noe nytt når det gjelder å dokumentere Irans atomvåpenprogram. Det blir vanskelig selv for Moskva og Beijing å ikke ta den alvorlig, sier The Guardians kilde, som er en vestlig myndighetsperson med tilgang til rapporten.

Hoveddelen i rapporten er en gjennomgang av samtlige beviser som er samlet fra FNs våpeninspektører. Det inkluderer en rekke beviser som tidligere ikke er publisert og som vitner om utvikling av atomvåpen de siste sju åra.

Iran nærmer seg Den nye rapporten er ventet å bli publisert onsdag eller torsdag neste uke. I den forrige rapporten fra IAEA, publisert i september, skriver FN-organet at Iran 4500 kg lavanriket uran som kun inneholder 3,5 prosent U235. Potensielt kan dette bli til tre eller fire atombomber.

ATOMANLEGG: Det iranske atomanlegget Fordow ligger inne i et fjell og vil være vanskelig å ødelegge for vestlige styrker. Innen ett år vil Iran være i stand til å utvikle atomvåpen utelukkende inne i sikre bunkere, hevder kilder til avisa The Guardian.
ATOMANLEGG: Det iranske atomanlegget Fordow ligger inne i et fjell og vil være vanskelig å ødelegge for vestlige styrker. Innen ett år vil Iran være i stand til å utvikle atomvåpen utelukkende inne i sikre bunkere, hevder kilder til avisa The Guardian. Vis mer

Det er imidlertid krevende å anrike uran til bruk i atomvåpen, men Iran har siden februar i fjor klart å anrike uran til 20 prosent. Uran som benyttes i atomvåpen trenger minst en anrikningsgrad på 90 prosent.

Iran har nå 70 kg med uran som inneholder 20 prosent U235. Dette er bekymring nok for dem som frykter at det islamistiske prestestyret skal få kloa i atomvåpen, men enda større bekymring vekker det at stadig flere atomanlegg flyttes inn i bunkere og fjell. Fordow-anlegget ved byen Qom ble oppdaget i 2009 og befinner seg under et fjell. Det er dermed ekstremt vanskelig å ødelegge i et bombeangrep.

- Ett år på å angripe The Guardian skriver i dag at det amerikanske forsvaret vurderer å framskynde planene om å bombe Irans atomanlegg. Britiske militære sier til den samme avisa at en slik aksjon vil få støtte fra Storbritannia, som på sin side legger planer for hvordan marinen kan bidra i et koordinert angrep med Tomahawk-missiler.

- Innen ett år kan Iran ha gjemt alt materialet de trenger for å lage atomvåpen inne i sikre bunkere. Etter at de har gjort det kan vi ikke være sikre på at bombene våre kan ødelegge anleggene, sier en kilde nær den britiske militære planleggingen til The Guardian.

- Vinduet er i ferd med å lukkes og Storbritannia må legge mer konkrete planer. USA kunne gjort dette alene, men det vil de ikke, så vi må bidra. Vi trodde dette kunne utsettes til etter det amerikanske presidentvalget neste år, men nå er vi ikke sikre på det lenger. President Obama må ta en stor avgjørelse i løpet av de nærmeste månedene, fordi han ikke ønsker å gjøre noe før valget, sier kilden videre.

Israel med superrakett Samtidig som The Guardian lekker fra den nye IAEA-rapporten og siterer kilder som mer enn antyder at et militært angrep på Iran kan komme i løpet av det neste året, testet Israel sin nye superrakett, som skal være i stand til å levere bomber presist inne i Iran.

TØFT VALG: Barack Obama kjemper allerede for å bli gjenvalgt som president neste høst. Det siste han trenger er å involvere USA i en ny krig, men britiske militærkilder hevder at han kan bli tvunget til å handle for å hindre Iranske atomvåpen. Foto: Michael Reynolds/EPA/Scanpix
TØFT VALG: Barack Obama kjemper allerede for å bli gjenvalgt som president neste høst. Det siste han trenger er å involvere USA i en ny krig, men britiske militærkilder hevder at han kan bli tvunget til å handle for å hindre Iranske atomvåpen. Foto: Michael Reynolds/EPA/Scanpix Vis mer

Israels statsminister Benjamin Netanyahu advarte senest for to dager siden på nytt om en konkret trussel fra Iran og sammenlignet et atomvåpenbevæpnet presteregime med nazistene. Ifølge nyhetsbyrået AP har den israelske regjeringen diskuert et forkjøpsangrep på Iran de siste dagene.

- Dette er en imponerende teknologisk bragd og et viktig steg i Israels utvikling av missiler, da forsvarsminister Ehud Barak i en uttalelse gjengitt av Reuters.

FRYKTER IRAN: Israels statsminister Benjamin Netanyahu advarte på nytt denne uka mot et Iran bevæpnet med atomvåpen. Foto: Tara Todras-Whitehill/AP/Scanpix
FRYKTER IRAN: Israels statsminister Benjamin Netanyahu advarte på nytt denne uka mot et Iran bevæpnet med atomvåpen. Foto: Tara Todras-Whitehill/AP/Scanpix Vis mer