NY KULDEPERIODE: Storbritannia kommer til å bli rammet av en uke i minusgradenes tegn. Slik så det ut i 2010, da en stakkars London-boer slet med å dra kofferten sin gjennom snøfallet i St James| Park i London sentrum. Foto: AFP PHOTO / LEON NEAL / NTB SCANPIX.
NY KULDEPERIODE: Storbritannia kommer til å bli rammet av en uke i minusgradenes tegn. Slik så det ut i 2010, da en stakkars London-boer slet med å dra kofferten sin gjennom snøfallet i St James| Park i London sentrum. Foto: AFP PHOTO / LEON NEAL / NTB SCANPIX.Vis mer

Britene stålsetter seg for vinterkrise og advarer om kulde ned i minus 6 (!)

Myndighetene frykter for de eldre og svake: - Ta vare på dem i kulda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens vi her hjemme gjør oss klare til en vinterferieuke med velkjente minusgrader, forbereder britene seg på «den store kulden».

Storavisa Daily Mail slår advarselen opp med store bokstaver: - Pass på de eldre og svake.

Britenes Met Office har nemlig gått ut med en advarsel som ligger på nivået under nasjonal unntakstilstand, skriver avisa. Grunnen? Det ventes opp mot fem dager med minusgrader, enkelte steder så kaldt som minus seks.

- Det vi først og fremst er bekymret for er kulden og hvordan den vil påvirke helsen, heller enn reisen og transporten, sier en Met Office-talsmann til avisa.

Fin vinterferieuke her hjemme - Lange perioder med kulde kan være farlig, særlig for de veldig unge, veldig gamle eller de med kroniske lidelser, heter det i advarslen fra Met Office.

Det er blant annet iskald vind fra Skandinavia og Sibir som får skylden for den store kuldeperioden.

Her hjemme kan vi imidlertid ikke vente oss annet enn en ganske vanlig vinterferieuke. Sør for Stadt ventes det godt, tørt og rolig vintervær.

- Det er en tørr værtype og avhengig av skydekket kan det bli kaldt, men ikke ned mot ekstreme temperaturer, sier vakthavende meteorolog Espen Biset Granan ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

I Trøndelag og nordover ser det derimot ut til å bli en litt dårligere vinterferieuke.

- Der er det mer vind og nedbør som dominerer, ganske sterk vind som kan komme opp i kuling styrke flere steder, sier Granan.

Sjekk været der du er her!

Kaldt i Finnmark Og slik ser været ut til å holde seg - i Sør og Nord - ut uka, før det blir mer ustabilt.

Og gradestokken? Den kommer trolig ikke til å synke stort lavere enn minus 5-10 grader avhengig av hvor du er. Kaldest i landet akkurat nå er Kautokeino der det var 27,6 minusgrader onsdag.

På et sted som Tynset, der det var minus 40 da Dagbladet kom på besøk i januar, var det i dag for eksempel usle 15 minus.