Britene starter full tilbaketrekning fra Irak

Seks år lang militæroperasjon er snart slutt.

KYSSET FARVEL: En britisk soldat kysset Union Jack farvel under en sermoni på den nå amerikanske basen i Basra i Irak. Innbyggeren i byen frykter at amerikanerne vil gå hardere fram enn britene. Foto: Nabil al-Juran/AP
KYSSET FARVEL: En britisk soldat kysset Union Jack farvel under en sermoni på den nå amerikanske basen i Basra i Irak. Innbyggeren i byen frykter at amerikanerne vil gå hardere fram enn britene. Foto: Nabil al-Juran/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Britene firte tirsdag marineinfanteriets flagg i Basra i Sør-Irak og overleverte kontrollen over militærbasen til amerikanerne. En seks år lang militæroperasjon er snart slutt.

Storbritannia har på det meste hatt 46.000 soldater i Irak siden den amerikanskledede invasjonen av landet i mars 2003. Nå er bare 4.000 tilbake.

Tirsdagens seremoni markerte innledningen på den endelige tilbaketrekkingen. De siste soldatene skal være tilbake på britisk jord innen sommeren.

- Selv om dette er starten på tilbaketrekningen, er det fortsatt arbeid som skal gjøres, og som vil fortsette til den siste britiske soldaten har dratt fra landet, sa den britiske generalmajoren Andy Salmon da han tirsdag overleverte kommandoen til en amerikansk kollega.

179 drept

Seremonien var også en hyllest til de 179 britene som mistet livet under militæroperasjonen i landet.

Også irakerne ga uttrykk for deres takknemlighet over britenes innsats.

- Tiden er inne for å takke britene som har tjent i vårt land, de har bidratt med svært meget, sa den irakiske generalen Nasir Abadi.

- Den beste måten vi kan betale dere tilbake på er å fortsette framgangen, la han til.

Nytt angrep i Mosul

Samtidig ble dagen preget av nye angrep. I urobyen Mosul i det nordlige Irak, detonerte en selvmordsbomber en bilbombe ved en politistasjon tirsdag morgen. Minst åtte personer ble drept mens 12 andre ble såret.

Selvmordsbomberen kjørte en lastebil med sprengstoff gjennom porten ved politistasjonen før han detonerte sprengstoffet. Ifølge politioffiseren Jassim al-Jabouri var fire av de drepte politifolk, mens tre var sivile.

Al-Qaida er aktive i Mosul, som er blitt et av de store urobyene i Irak. De stadige angrepene her viser hvilke sikkerhetsutfordringer Irak står overfor når også de amerikanske soldatene trekker seg ut.

Ifølge den irakiskamerikanske avtalen signert i november i fjor, skal de amerikanske soldatene være ute av større irakiske byer og steder innen 30. juni. Deretter skal alle amerikanske soldater forlate landet innen utgangen av 2011.


(NTB)


LOKAL PÅ BESØK: Britisk soldat holder et irakisk barn på armen under sermonien. Foto: ESSAM AL-SUDANI/AFP
LOKAL PÅ BESØK: Britisk soldat holder et irakisk barn på armen under sermonien. Foto: ESSAM AL-SUDANI/AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer