Britene tørker opp etter stormen

Britene gjør opp en ny, sørgelig uværsstatus etter at storm og styrtregn skapte store problemer i helgen. 11 mennesker er omkommet og de materielle skadene anslås til 5 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For bare ti måneder siden skapte julestormene kaos og forårsaket enorme skader i Midt-England. Denne gangen var det Wales og Midt- og Vest-England som fikk smake den bitre stormpisken hardest. Lørdag føyk vindkastene avgårde i 130 kilometer i timen.

1.000 evakuert

I Wales måtte over 1.000 mennesker rømme sine hjem da vannet strømmet inn over dørstokkene i det verste uværet landsdelen har sett på over 20 år. Hundrevis av lokale veier er stengt på grunn av oversvømmelse eller trær som har blåst ned og blokkerer ferdselen. Flyplassen i Southampton ble stengt lørdag kveld etter at et KLM-fly blåste av rullebanen etter landing.

De 11 menneskene som hittil er omkommet, druknet i elver som gikk over sine bredder eller døde i bilulykker forårsaket av det ekstreme været. To kanopadlere druknet da vannet steg og strømmene tok kontroll over de små farkostene. En bonde ble skylt ut av traktoren sin og ut i elva Wye da han var på vei for å flytte buskapen sin til et sikrere område. En 25 år gammel mann ble tatt av vannet da elven Rhondda gikk over sine bredder, og han ble senere funnet død nesten fire mil lenger ned i vassdraget.

Bedre vær i vente

Dagens værmelding brakte bedre nyheter til de uværsrammede, vinden skulle løye og regnet avta utover dagen. De evakuerte kunne etter hvert ta seg hjem for å besiktige skadene, og begynne å tørke opp sine teppebelagte hjem. Forsikringselskaper mener regningen til sammen kan komme opp i over 5 milliarder kroner, og varsler samtidig opp til 30 prosent høyere forsikringspremier for innbyggere i de mest utsatte områdene i framtida.

(NTB)