Britene tror på foreldrene

Etterforskningen av Madeleine-forsvinningen er et sammenstøt mellom to kulturer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): «Familien McCann fortjener bedre», er overskriften på Sunday Mirrors lederartikkel. De britiske tabloidavisene er folkets aviser. Og det er vanlig at de tar parti i de sakene de skriver om. Det hører imidlertid til sjeldenhetene at de tar parti med noen som er mistenkt for å ha drept et barn. Men i denne saken har de altså valgt å gjøre det. Årsaken er enkel. De mener saken så langt har vist at portugisisk politi ikke er til å stole på. Og de merker at folkets sympati er hos de fortvilte foreldrene Gerry og Kate McCann.

– Den portugisiske etterforskningen har vært fullstendig kaotisk. Nå, i et desperat forsøk på å redde seg unna en skandale, prøver de å nagle barnets foreldre til forsvinningen, skriver lederskribenten.

Tidlig i saken kom det fram at det er kulturforskjeller mellom Portugal og England. De britiske avisene fotograferte etterforskere som stumpet røyken i vinduet i familien McCanns ferieleilighet før de tekniske bevisene var sikret. En annen oppfinnsom journalist fulgte etterforskningsledelsen på lunsjrestauranten og tok tida på politifolkene. Det siste er at flere kriminalteknikere sier til de engelske avisene at deres portugisiske kolleger overtolker de tekniske bevisene, og at de ikke er så sikre som flere medier har gitt uttrykk for.

De britiske etterforskerne er i en svært vanskelig situasjon. De har gjennomført testene, men har ingen kontroll på hvordan de brukes videre i etterforskningen. Dette kan ha medført at enkelte har følt et behov for å gå anonymt til mediene for å justere bildet som er skapt.

Ekteparet McCann har åpent sagt at de ikke lenger har tillit til det portugisiske politiet, og at de foretrekker å forholde seg til britisk politi. Da de søndag kom hjem til England hadde de politieskorte hjem til huset i Rothley. Og to politifolk holder pressen på nødvendig avstand.

Denne situasjonen står i sterk kontrast til McCanns siste dager i Portugal. Da familien gikk til avhør i slutten av forrige uke var det ekteparets talspersoner som fulgte dem gjennom horden av pressefolk og inn i politihuset. Mulig var det ekteparet selv som ville det slik. For dem stiller det seg nok helt annerledes å bli fotografert i en portugisisk politibil.

Den engelske pressen har ord på seg for å være en av de tøffeste i verden. Samtidig er det mye vanligere med kampanjejournalistikk enn andre steder. Flere av avisene har utlovd store dusører til den eller de som kan bidra til at mysteriet om Madeleine blir oppklart. Og avisene har gjort det klart at dusørene fortsatt er der. Flere har nærmest startet en kampanje for å renvaske ekteparet. Dette står i kontrast med portugisiske medier som kommer med nye lekkasjer fra avhørene. Og ettersom politiet i Portugal har svært strenge regler for hva de kan si om etterforskningen får man ikke vite hvem som har rett.

I tillegg er portugisisk lov annerledes enn den britiske. Ekteparet McCann har fått status som arguida – formelt mistenkt. Dette er en betegnelse britene skjønner lite av. Ifølge portugisiske jurister medfører en slik status flere rettigheter både for politiet og den mistenkte. I Portugal hender det ofte at vitner som føler seg mistenkeliggjort selv ber om å få denne statusen. Det er ikke tilfelle i McCanns sak.

SAVNET: Madeleine McCann (4) har nå vært savnet i 131 dager. Her ankommer foreldrene Storbritannia igjen.
SAVNET: Madeleine McCann (4) har nå vært savnet i 131 dager. Her ankommer foreldrene Storbritannia igjen. Vis mer

Men de som sammenlikner foreldrenes nåværende status i saken med det å være siktet går for langt. Det er åpenbart at portugisisk politi den siste tida har konsentrert etterforskningen om ekteparet. Men de har fortsatt den laveste mistenkt-statusen i deres rettssystem. Politiet kunne også ha bedt om utreiseforbud for paret. Men da McCann-familien satte seg på flyet hjem til England var det i samråd med politiet.

Flere mener at det var akkurat dette politiet ønsket å oppnå. Med McCann familien ute av landet får både turistnæring og politifolk arbeidsro. Den nye vendingen kom bare dager etter at familien hadde gjort det klart at de ville saksøke en portugisisk avis. En prosess som ville ført til diskusjon om politiets forhold til pressen. Og lekkasjer. Familien McCann prøver nå å leve et mest mulig normalt liv i Rothley. Dette er første gang de vender hjem for å bo i huset uten Madeleine.

I de 131 dagene som har gått, er det bare pappa Gerry som tidligere har vært hjemme. Lokalsamfunnet rundt dem fortsetter å be for Madeleine. Plakatene henger på husveggene, og de gule båndene henger på trær og avisstativer. Venner forteller at ekteparet er kampklare, men at mistanken som henger over dem tynger.

Den formelle mistenkt-statusen kan ifølge jurister bli opprettholdt i opptil 8 måneder, og om mulig enda lenger dersom den går til en dommer. Briten Robert Murat ble mistenkt tidlig i saken, og er fortsatt en arguida. Portugisisk politi har selv anslått at det enda kan gå et år før saken er ferdig etterforsket.

Det er med andre ord altfor tidlig å trekke noen endelige konklusjoner om hva som har skjedd med Madeleine.