Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britene tror Putin kan være i ferd med å sikre Assad en ny ministat i Syria

Storbritannias utenriksminister mener russernes krigføring undergraver «alt vi forsøker å få til».

MØTTES I MOSKVA: Bashar al-Assad og Vladimir Putin møttes i Moskva i oktober i fjor. Foto: REUTERS / Alexei Druzhinin / RIA Novosti / Kremlin / NTB scanpix
MØTTES I MOSKVA: Bashar al-Assad og Vladimir Putin møttes i Moskva i oktober i fjor. Foto: REUTERS / Alexei Druzhinin / RIA Novosti / Kremlin / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange har spurt seg om hvilken plan Russland og Vladimir Putin egentlig har hatt, etter at de i fjor høst startet bombing i Syria.

Putin og Syrias president Bashar Al-Assad er regnet som nære allierte, og russerne har bombet grupper som kjemper mot Assad, inkludert IS.

- Underminerer Mandag denne uka gikk Storbritannias utenriksminister Philip Hammond ut og kritiserte Russlands bombing av grupper som er fiender av både Assad og IS.

- Russland sier at de vil ødelegge Daesh (et akronym for en arabisk variant av et av terrororganisasjonens navn, journ.anm), men de bomber ikke dem. De bomber de moderate motstandsgruppene, sa Hammond til Reuters. Han hevdet at mindre enn 30 prosent av de russiske bombeangrepene er rettet mot IS, og at russernes krigføring undergraver «alt vi forsøker å få til».

I JORDAN: Storbritannias utenriksminister Philip Hammond var mandag i Jordan. Foto: REUTERS / Muhammad Hamed / NTB scanpix
I JORDAN: Storbritannias utenriksminister Philip Hammond var mandag i Jordan. Foto: REUTERS / Muhammad Hamed / NTB scanpix Vis mer

- De styrker Daesh på bakken, hevdet han.

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg er blant de som tidligere har sagt at russernes krigføring og støtte til Assad-regimet forlenger krigen i landet.

- Alawittisk ministat? Hammond besøkte mandag en flyktningeleir i Jordan, og hevdet da at den russiske bombingen har ført til økt flyktningstrøm ut fra landet. I går var han i Roma, og den britiske utenriksministeren gikk da til nye verbale angrep på Russland.

- Er Russland virkelig forpliktet til en fredsprosess, eller bruker de fredsprosessen som et fikenblad for å skaffe Assad en militærseier som skaper en alawittisk ministat nordvest i Syria? sa Hammond ifølge Reuters.

Alawittene en religiøs minoritet av sjiamuslimsk opprinnelse, som Assad-familien tilhører. Bashar al-Assads far Hafez al-Assad tok makta i Syria i et militærkupp i 1970, og det ble ansett som en provokasjon mot flertallet av sunni-muslimer i landet. Alawitter blir betraktet som relativt liberale og sekulære, og Syria var ansett som en mer sekulær stat enn andre land i Midt-Østen.

Det russiske militære engasjementet i Syria er i det alawittiske kjerneområdet, kyststripa nord for Libanon, påpekte Dagbladets Morten Strand i en kommentarartikkel i november i fjor, hvor han videre spurte:

- Er det for å gjøre det klart at når delingen av Syria kommer, så vil Russland støtte Assad, og være garantisten for en alawittisk stat, eller en alawittisk enhet innenfor en syrisk konføderasjon?

- Ikke logisk Putins talsperson Dmitrij Peskov har avfeid all kritikk fra britene.

- Det er ikke logiske beskyldninger. De motsies av alt vi gjør i Syria. Vi bidrar med en massiv innsats for å hjelpe syrerne i kampen mot internasjonal terrorisme, sier Peskov ifølge Reuters.

Syrias største opposisjonsgruppe HNC avlyste tirsdag et møte i Genève med FNs spesialutsending Staffan de Mistura etter massiv russisk bombing like ved Aleppo, skriver NTB. I alt skal det ha blitt gjennomført 270 flyangrep siden mandag morgen.

- Siden i går kveld har det skjedd en stor massakre i Syria, og ingen gjør noen ting. Ingen sier noe, verdenssamfunnet er fullstendig blindt, sa Salem al-Meslet fra HNC ifølge NTB.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media