Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valg i Storbritannia

Britene våknet til valgsjokk: - Hun må trekke seg

Katastrofe for statsminister Theresa May, som mister flertallet i parlamentet. 

Katastrofe: En katastrofe for det konservative partiet, og spesielt for Theresa May. Førstelektor Jan Erik Mustad forteller hvorfor valget i Storbritannia er så uvanlig. Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Det konservative partiet og Theresa May kommer til å miste flertallet i Det britiske parlamentet etter et svært dramatisk valg og et politisk selvmål av dimensjoner fra statsministeren.

Det var hun som skrev ut nyvalg da De konservative hadde et forsprang på omkring 20 prosentpoeng i april.

Nå går de i stedet mot å miste det rene flertallet de hadde, noe som kan utløse politisk krise for May personlig og for Storbritannia i forhandlingene om Brexit.

OVERRASKET: Freya Pascall (26) er på vei til jobb etter en lang valgnatt. Hun er glad, men overrasket, over resultatet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OVERRASKET: Freya Pascall (26) er på vei til jobb etter en lang valgnatt. Hun er glad, men overrasket, over resultatet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Et solrikt London er stille tidlig på morgenen etter thrilleren. De siste stemmene i de siste valgkretsene blir nå talt opp. Prognosen like før klokka 09.00 viser 314 seter til De konservative og 261 til Labour. Flertall i parlamentet er 326 seter.Overrasket London

Utenfor den strengt bevoktede statsministerboligen 10 Downing Street yrer det av pressefolk som vil få med seg reaksjonen fra Theresa May.

Blant folket i London er overraskelsen over valgresultatet stort.

- Jeg er ganske fornøyd. Jeg var veldig skuffet over Brexit i fjor. Dette valget viser May og De konservative at vi ikke er glad for det. Dette vil få alle til å tenke seg om to ganger om hva som skjer og forhåpentligvis kan vi beholde London og Storbritannia som et åpent og tolerant sted, sier Freya Pascall (26) til Dagbladet.

May lyste ut nyvalget for å få et sterkere mandag å forhandle om i Brexit. Forhandlingene starter om allerede ti dager, neste mandag. Storbritannia står nå i fare for å stå uten regjering når den tid kommer.

Ingen har flertall i parlamentet, men den mest åpenbare samarbeidspartneren for De konservative er det nordirske Democratic Unionist Party (DUP).

- Veldig overrasket

Det kommer som et sjokk på alle. Nesten ingen meningsmålinger har kunnet spå et slikt resultat, og det fleste eksperter virket sikre i sin sak på at May enten ville styrke antall seter i parlamentet eller bevare flertallet slik det var. Det gikk nøyaktig motsatt.

VENTER: Hele Storbritannia venter på hva som skal skje bak disse sperringene ved statsministerboligen i 10 Downing Street. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VENTER: Hele Storbritannia venter på hva som skal skje bak disse sperringene ved statsministerboligen i 10 Downing Street. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det var en veldig sterk reaksjon på puben da valgdagsmålingen kom i går kveld. Det var mye jubling og vi var fornøyde. Jeg var også veldig overrasket. Vi trodde kanskje ikke på en knusende seier til May, men trodde likevel på en sterk konservativ majoritet. Dette er det beste vi kunne håpe på, sier hun.

Den målingen som ser ut til å treffe best er valgdagsmålingen som kom fra BBC, Sky og ITV da valglokalene stengte klokka 23 norsk tid i går. Prognosen der var 314 seter til De konservative. Det samme viser prognosene nå klokka 09.00 norsk tid.

- Skjøt seg selv i foten- Herregud, jeg vet ikke hva som skjer. Kanskje vi må ha enda et nytt valg i år? Jeg vet ikke om jeg klarer det, sier Pascall like utenfor 10 Downing Street mens hun selv er på vei til jobb i den britiske hovedstaden.

Kameratene Sam Proctor og Harry Swindon er enda mer overrasket.

- Hun skjøt seg selv i foten og de fleste meningsmålingene var feil. Det var overraskende, og vi kan ikke skjønne hvordan et mindretall skal kunne forhandle Brexit, sier de to.

Storbritannia er nå i uvisshet. Det er ventet at Theresa May vil holde en tale rundt klokka 11 norsk tid. Om hun da vil trekke seg eller erklære intensjoner om å danne regjering, er uklart. Andrew Hossein er klar på hva hun burde gjøre.

- SKJØT SEG SELV I FOTEN: Det mener Sam Proctor og Harry Swindon etter en lang valgnatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- SKJØT SEG SELV I FOTEN: Det mener Sam Proctor og Harry Swindon etter en lang valgnatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hun må trekke seg

- For en tabbe av statsministeren. For noen uker siden skrev hun ut valget og forventet en stor seier. Nå er det katastrofe. Nå må hun trekke seg, sier han til Dagbladet utenfor det britiske parlamentet.

- Det siste året har vi hatt Brexit og Trump. Du kan ikke lenger bli overrasket over et valg. Hun må trekke seg, men vi har ikke peiling på hvem som kommer til å bli statsminister. Det blir sikkert enda et parlamentsvalg i oktober eller noe, sier han.
- Det er trist. Det blir et enda mer ustabilt system, sier kompisen Deji Mbala til Dagbladet.

- MÅ TREKKE SEG: Andrew Hossei (t.v.) mener statsministeren må trekke seg. Kompisen Deji Mbala synes utfallet er trist. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- MÅ TREKKE SEG: Andrew Hossei (t.v.) mener statsministeren må trekke seg. Kompisen Deji Mbala synes utfallet er trist. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!