Britene vil stoppe bombing i Sør-Irak

Storbritannia vil foreslå for den nye amerikanske administrasjonen å slutte å bombe mål i Sør-Irak, skriver The Guardian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det britiske utenriksdepartementet benekter at det vurderer en omlegging av politikken overfor Irak. Kravet er som før at Irak retter seg etter resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd.

En ikke navngitt regjeringskilde sier likevel til nyhetsbyrået Reuters at britene vil avslutte flypatruljeringen over Sør-Irak, som har pågått siden 1991.

Storbritannia og USA er nå alene om å håndheve flyforbudet som ble innført for å beskytte sivilbefolkningen i Sør- og Nord-Irak etter Golfkrigen. De to lands flystyrker har en rekke ganger bombet militære mål når flyene har vært i fare for å bli beskutt. Irak hevder at bombingen i stor grad har rammet sivile.

Britene vurderer samtidig om det er mulig å legge om sanksjonene mot Irak, slik at de i mindre grad går ut over sivilbefolkningen.

- Hele den amerikansk-britiske Irak-politikken er under revurdering, i forbindelse med maktskiftet i USA, skriver The Guardian. Sanksjonene er under økende press internasjonalt, og har begynt å rakne i kantene.

Britene skal være innstilt på å opprettholde flyforbudssonen over de kurdiske områdene i Nord-Irak.

(NTB)