Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britene vil stoppe muslimer på flyplassen

Britiske muslimer raser mot diskriminering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter avdekkingen av terrorplanene mot britiske og amerikanske fly har britiske myndigheter diskutert en rekke tiltak for å bedre sikkerheten på flyplassene.

Nå ønsker britene å innføre en ny metode for å velge ut hvem som skal ransakes og sjekkes ekstra nøye i sikkerhetskontrollen på flyplassene. Metoden baserer seg på «adferdsmønstre», men vil i praksis bli brukt til å plukke ut muslimer, skriver the Guardian.

Flere kilder har bekreftet rapporten anonymt, og regjeringen drøfter nå forslaget.

Metoden for utvelgelse åpner for å plukke ut mennesker som oppfører seg mistenkelig, som har et mistenkelig reisemønster eller har en bestemt etnisk og religiøs bakgrunn, skriver the Times.

- Pent innpakket diskriminering

Systemet vil bruke informasjon fra flyselskaper og politi for å finne mennesker som reiser hyppig til enkelte land. Hvor de har kjøpt billettene og deres reisehistorie vil også være relevant.

Det muslimske rådet i Storbritannia raser mot det de mener er pent innpakket diskriminering.

- Før vi skal innføre en slik utvelgelse basert på religion må myndighetene presentere troverdige argumenter. Vi er ikke overbevist om at dette er en god metode. For det første er islam ikke en etnisk gruppe, slik vi så i arrestasjonene siste uke, det er mange hvite mennesker som har konvertert til islam, sier Inayat Bunglawala, talsmann for rådet, til the Guardian.

STRENG SIKKERHET: Fortsatt er det lange køer på Heathrow flyplass og dobbelt så mange som vanlig blir ransaket i sikkerhetskontrollen. Foto: Scanpix
STRENG SIKKERHET: Fortsatt er det lange køer på Heathrow flyplass og dobbelt så mange som vanlig blir ransaket i sikkerhetskontrollen. Foto: Scanpix Vis mer

Norman Shanks er sikkerhetsrådgiver for flyplassikkerhet og mener metoden vil være nyttig.

- På kort sikt godtar folk at det har lang tid med sikkerhetssjekkene. Men på lang sikt må myndighetene og bransjen komme opp med raskere løsninger. For eksempel mer avanserte skannere for håndbagasje og kontroll av personer basert på adferdsmønstre, sier Shanks.

Frykter mer hat

Teorien er at sjekker basert på adferdsmønstre vil være mer effektive til å sile ut mulige terrorister, enn dagens mer tilfeldige utvelgelse.

- Muslimer føler seg allerede urettferdig behandlet på grunn av sitt utseende. Jeg håper regjeringen tenker seg nøye om, en slik utplukking må være basert på etterretning og saklige opplysninger, ikke utseende, sier Bunglawala.

Andre muslimske politikere frykter at regjeringen med dette skaper et større hat mot myndighetene i muslimske miljøer, når de heller burde bygge opp trygghet blant dem for å få hjelp til å fange flere terrorister.

Da terrorplanene ble kjent forrige uke ble alle passasjerer ransaket. Nå er det redusert til én av to, men dette er fortsatt dobbelt så mange som vanlige rutiner tilsier. Ett av ti fly fra Heathrow ble kansellert i går og køene ved sikkerhetskontrollene er lange.

image: Britene vil stoppe muslimer på flyplassen
LANGE KØER: Britiske myndigheter og luftfartsbransjen vil gjøre mye for å hindre slikt køkaos og lang ventetid i framtiden.