Britene vil tape 590 milliarder kroner på Brexit

Store økonomiske tap som følge av lavere innvandring. 

FORKJEMPER: Boris Johnson ble mannen som sørget for et Brexit-sjokk over Storbritannia. Nå er han landets utenriksminister. Foto: Andrew Parsons / i-Images.
FORKJEMPER: Boris Johnson ble mannen som sørget for et Brexit-sjokk over Storbritannia. Nå er han landets utenriksminister. Foto: Andrew Parsons / i-Images.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brexit-forkjemperne lovet at det skulle spare Storbritannia enorme summer på å gå ut av EU. Spesielt Nigel Farage drev valgkamp med lovnader om at de 3,5 milliarder kronene som britene ukentlig sendte til EU skulle brukes på bedre ting innenriks.

Selv om britenes relativt ferske finansminister Philip Hammond har omtalt styrken i britisk økonomi i varme ordelag, kommer The Office for Budget Responsibility (OBR) nå med en knusende dom over Brexits innvirkning på britisk økonomi. Det spås nå betydelig dårligere vekst i Storbritannia de neste årene som følge av landets exit fra EU.

I løpet av de neste fem årene vil britene måtte låne 1200 milliarder kroner ekstra for å komme i mål med de offentlige budsjettene, ifølge finansministeren. Hammond, som selv var mot Brexit, sier at minst 590 av disse lånte milliardene kan direkte knyttes til Brexit.

Taper på færre innvandrere

160 av milliardene britene må låne knyttes opp til synkende innvandring, skriver The Independent. Dette beløpet kan stige ytterligere ifølge analytikerne ved OBR dersom Theresa May holder løftet om å redusere den samlede innvandringen i Storbritannia vesentlig.

Kostnadene knyttet til innvandring var en av de viktigste argumentene Brexit-siden spilte på under valgkampen i vår, noen den etterhvert breømt «Breaking Point»-reklamen effektivt kommuniserte ut til velgerne.

Andre faktorer som forklarer de voldsomme økningen på statlige lån er mindre skatteinntekter og økte offentlige utgifter til samferdsel, skriver The Guardian. Avisa beskriver de økte låneinntektene som «et sort hull i den britiske økonomien» som er forsårsaken av Brexit, og Brexit alene.

Hammonds forgjenger, George Osborne, regnet med at britenese nasjonale økonomi ville gå med 110 milliarder kroner i overskudd innen 2021. Nå anslår Hammond at pila er snudd og at Storbritannia istedet vil stå med et budsjettunderskudd på 210 milliarder samme år, ifølge The Independent. Innen da er nivået på statsgjelden ventet å ligge på rundt 90 prosent av britenes brutto nasjonal produkt.

Svakere lønnsvekst

Ifølge beregningene fra The Office for Budget Responsibility må britene også regne med dårligere lønnsvekst enn ventet.

Finansminister Phillip Hammond sa følgende om Brexit-kostnadene da han addresserte saken i det britiske parlamentet.

- Brexit gjør det bare enda viktigere å ta ta i de grunnleggende og langsiktige svakhetene ved vår økonomi, slik som produksjonsgapet, boligmangel og den farlige skjevheten i økonomisk vekst i landet vårt.

Taper til tyskerne

Hammond la til at britisk næringsliv må bli mer effektivt drevet.

- Det tar en tysk arbeider fire dager å lage det vi lager på fem. Noe som betyr at for mange britiske arbeidere jobber for mange timer til for lav lønn sammenliknet med sine motparter i andre land.

Han lovet å sette tilside 230 milliarder kroner de neste årene som blant annet skal brukes på forskning innen teknologisk utvikling.