ADVARER: Den tyske forbundskansleren Angela Merkel advarte britene mot å isolere seg da hun møtte statsminister David Cameron til samtaler i Downing Street onsdag. Foto: Reuters
ADVARER: Den tyske forbundskansleren Angela Merkel advarte britene mot å isolere seg da hun møtte statsminister David Cameron til samtaler i Downing Street onsdag. Foto: ReutersVis mer

Britene vil ut av EU

Et stort flertall i Storbritannia ønsker å bryte med den europeiske unionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Statsminister David Cameron styrer et Storbritannia som er stadig mer skeptiske til EU.

Ulykkelig alene
I en fersk meningsmåling utført av YouGov svarer 49 prosent av britene at de ville stemt nei til å fortsette i EU ved en folkeavstemming.

Bare 28 prosent er for medlemskap, mens 17 prosent er usikre.

-Jeg kan ikke forestille meg et Storbritannia som ikke er en del av Europa. Du kan være veldig lykkelig på ei øy, men alene vil de ikke være lykkelige i denne verdenen, advarte den tyske forbundskansler Angela Merkel da hun møtte Cameron i Downing Street onsdag.

Uten innflytelse
Merkel har stor støtte for sin Europa-politikk i hjemlandet.

Tallene fra YouGov viser at 57 prosent av tyskerne ville stemt for EU, 25 prosent er mot.

59 prosent av tyskerne mener landet deres har innflytelse på den europeiske økonomien, mens bare 23 prosent av britene opplever at Storbritannia har påvirkningskraft.

-Jeg ønsker meg et sterkt Storbritannia i EU, sier Angela Merkel.

Og minner om britenes betydning under andre verdenskrig.

-Storbritannia var der da vi ble frigjort fra nasjonalsosialismen, sier forbundskansleren.

Fransk depping
YouGovs meningsmåling ble utført i perioden 19.-28. oktober i Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Danmark, Sverige, Finland og Norge.

På spørsmål om hvordan husholdningens økonomiske situasjon vil endre seg de neste 12 månedene, svarer 30 prosent nordmenn at vi får det bedre, 55 prosent at det blir som nå, mens 13 prosent tror vi får det verre.

Franskmennene er mest pessimistiske. Hele 59 prosent frykter dårligere tider. Det samme gjør 47 prosent av britene, 33 prosent av danskene, 32 prosent av tyskerne, 31 prosent av finnene og 26 prosent av svenskene.

Dansk EU-tillit
Når det gjelder troen på den europeiske unionen, minsker optimismen radikalt i Norge.

59 prosent av nordmennene er pessimistiske på EUs vegne. Bare Frankrike (66), Storbritannia (65) og Sverige (61) har mindre tro på unionens framtid enn oss.

Danmark og Finland har mest EU-optimisme.

Bare Obama
På spørsmål om hvem som hadde fått deres stemme ved presidentvalget i USA, er de sju nordeuropeiske landene helt samstemmige: Barack Obama.

Med følgende overveldende støtte: Danmark (95), Sverige (95), Norge (94), Tyskland (92), Storbritannia (91), Frankrike (91) og Finland (90).