AVLYSTE LONDON-TUR: Tidligere utenriksminister og leder for det israelske opposisjonspartiet Kadima, Tzipi Livni. Foto: AFP PHOTO/POOL/RONEN ZVULUN
AVLYSTE LONDON-TUR: Tidligere utenriksminister og leder for det israelske opposisjonspartiet Kadima, Tzipi Livni. Foto: AFP PHOTO/POOL/RONEN ZVULUNVis mer

Britene ville arrestere israelsk eks-minister

Domstol i London sendte ut arrestordre for Tzipi Livni for krigsforbrytelser i forbindelse med krigen i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En britisk domstol utsendte arrestordre for Israels tidligere utenriksminister, Tzipi Livni, for krigsforbrytelser tilknyttet til tre uker lange krigen i Gaza tidligere i år - men måtte trekke den tilbake da de fant ut at hun ikke befant seg i Storbritannia.  

Det var den britiske avisa the Guardian som brakte fram nyheten mandag. Avisa skriver at det er Westminister dommerembete som har utsendt arrestorderen. Domstolen i London utstedte arrestordren etter begjæring fra palestinske ofre for krigen på Gazastripen tidligere i år.

Avlyste London-turDet var ventet at Livni, som leder den israelske opposisjonspartiet Kadima, skulle besøke London denne uka for å delta på et jødisk arrangement, fulgt av møter med den britiske regjeringen. En rekke israelske og arabiskspråklige aviser meldte, ifølge Al Jazeera, at hun hadde avlyst turen i frykt for å bli pågrepet.

Kontoret til Livni opplyser på sin side at hun ikke var klar over arrestordren, og at reisen var avlyst flere uker tidligere.

Livni var utenriksminister under den tre uker lange Gazakrigen som kostet over 1.300 palestinere og 13 israelere livet. Rapporter fra FN og en rekke menneskerettighetsorganisasjoner har anklaget Israel for krigsforbrytelser under offensiven.

Britisk UD lite begeistretDette er ifølge the Guardian første gang det er utsendt arrestordere mot en israelsk minister eller eks-minister. Det er ingen ved domstolen i Westminister i London som ville kommentere hvordan dette kan ha skjedd.

Det britiske utenriksdepartementet var lite glad for arrestordre.

I en erklæring fra departementet heter det at Storbritannia ønsker å kunne mekle i Midtøsten-konflikten og å være en strategisk partner for Israel, skriver NTB. Israelske politikere må derfor kunne komme til Storbritannia for samtaler.

Arrangerer «beskyttelsesmøter»Dette er andre gang på mindre enn tre måneder at advokater har henvendt seg til den samme domstolen i London for å be om arrestordre på en israelsk politiker. I september ble retten bedt om å utsendte arrestordre for Ehud Barak, som er Israels forsvarsminister. Barak, som var på møte i Brighton, unngikk arrestasjon ved hjelp fra britiske myndigheter.

Ifølge the Guardians kilder har israelske ministre på private ærender i Storbritannia begynt å arrangere møter med britiske myndigheter. Disse møtene gir dem beskyttelse mot pågripelse. Livni på sin side, kan ikke beskyttes bak slike ordninger, siden hun ikke lengre er minister.