Britene ville forvise katolikker

I 1972 gikk britiske styresmakter med planer om å gjøre Nord-Irland til et rent protestantisk område ved hjelp av deportasjoner, viser nylig frigitte dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia vurderte i 1972 hemmelige planer om å gjøre Nord-Irland til et rent protestantisk område. Katolikkene skulle deporteres over grensen til den irske republikken sør på øya, viser nylig frigitte dokumenter.

En annen mulighet som ble drøftet, var å dele Nord-Irland i en protestantisk og en katolsk sone. På lenger sikt skulle den katolske sonen deretter integreres i republikken Irland, viser de 30 år gamle dokumentene.

Andre papirer som er frigitt i henhold til den såkalte 30-årsregelen om nedgradering av offentlige dokumenter, avslører at daværende statsminister Edward Heath i 1972 vurderte å sende 30.000 ugandere til en av koloniene britene den gang fortsatt rådde over. Uganderne hadde flyktet til Storbritannia for å unnslippe den blodtørstige diktatoren Idi Amin.

Heath var redd andre afrikanske ledere skulle forsøke å kvitte seg med tusenvis av brysomme motstandere, ved å sende dem til Storbritannia der de som undersåtter av den britiske krone den gang fortsatt hadde fri innreise. Regjeringen i London fryktet at en slik bølge fremmedkulturelle ville føre til en eksplosjon av etnisk uro i britiske storbyer.

Britene hadde for 30 år siden også problemer med Canada, der statsminister Pierre Trudeau la planer om å erklære landet som republikk. Dronning Elizabeth veltet planene ved å nekte å godta en gradvis nedtrapping av hennes fullmakter, viser de frigitte dokumentene.

(NTB)