Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britenes Brexit-minister trekker seg

Vil ikke være Theresa Mays «motvillige rekrutt».

TREKKE SEG: Britenes Brexit-minister, David Davis, trekker seg som følge av uenigheter med statsminister Theresa May. Foto: NTB scanpix
TREKKE SEG: Britenes Brexit-minister, David Davis, trekker seg som følge av uenigheter med statsminister Theresa May. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias Brexit-minister; David Davis, trekker seg fra sin stilling med umiddelbar virkning, melder BBC.

69 år gamle Davis har hatt stillingen, som populært har blitt omtalt som «Brexit-minister», siden 13. juli 2016.

Skal ha vært rasende

Ifølge den britiske avisa The Independent er Davis uenig med statsminister Theresa May om spørsmål knyttet til toll og handel.

Davis skal ha vurdert å trekke seg flere ganger de siste ukene, men han valgte da å fortsette fordi han ikke ville risikere at hans fratreden ledet til at hun ble fjernet som statsminister.

Men nå har altså Davis fått nok.

BBCs politiske redaktør, Laura Kuenssberg skriver at Davis etter et møte hos statsministeren skal ha konkludert med at han ikke lenger kunne bli i jobben.

Han skal ha vært rasende på Theresa May.

Davis, som lenge har vært en fremtredende EU-motstander, har ledet landets forhandlinger med EU siden den historiske folkeavstemningen som førte til brexit for to år siden.

Avskjedsbrev

I sitt avskjedsbrev til statsminister May skriver Davis at han mener Brexit-departementet trenger en minister som tror på Mays Brexit-tilnærming, og ikke en «motvillig rekrutt».

Davis skriver at han flere ganger det siste året har vært uenig i statsministerens Brexit-politikk, men at han har sett på det som sin oppgave å finne gagnbare kompromisser.

«Den generelle retningen på de politiske beslutningene vil sette oss i en, i beste fall, svak forhandlingsposisjon, muligens en posisjon det er umulig å komme ut av», skriver Davis.

«Etter min mening vil den uungåelige konsekvensen av den foreslåtte politikken være at den påståtte parlamentskontrollen blir illusorisk og ikke ekte».

Statsminister Theresa May har svart på Davis avskjedsbrev. Over tre sider forklarer hun hvorfor hun mener de er på rett spor med tanke på Brexit.

«Jeg er ikke enig i din beskrivelse av politikken vi ble enige om på fredag. Parlamentet skal bestemme om de vil eller ikke vil støtte avtalen regjeringen framforhandler, men den avtalen vil utvilsomt bety at makta blir flyttet fra Brussel til Storbritannia», skriver May, som også takker Davis for hans innsats.

David Davis' underordnede, Steve Baker, har også trukket seg fra sin post.

Ifølge The Guardian kommer avgjørelsen i kjølvannet av interne stridigheter i regjeringen om statsminister Theresa Mays visjoner for hva slags forhold Storbritannia skal ha til EU i framtida.

Fredag ble nemlig Mays ministere enige om en strategi for britenes framtid utenfor EU. blant annet om toll og handel.

Møtet, som varte i 12 timer, fant sted på Chequers, statsministerens offisielle sommerresidens.

Flere av Mays ministere, deriblant utenriksminister Boris Johnson, har vært skeptiske til Mays forslag, som innebærer at Storbritannia holder seg nært til EUs regler for varehandel, skriver NTB.

Parlamentsmedlem Peter Bone sier til BBC at han mener Davis' avgjørelse er «modig og prinsipiell». Bone, som er Mays partifelle, mener «statsministerens forslag om et brexit bare på papiret, er uakseptabelt».

Skal møte parlamentsmedlemmer mandag

En mer EU-vennlig gruppering, blant dem finansminister Philip Hamond, mener det er viktig å opprettholde gode økonomiske bånd til EU og EUs marked på 500 millioner mennesker.

Regjeringen har nylig fått kraftige advarsler fra store selskaper som Airbus og Jaguar Land Rover, som truer med å trekke seg helt ut av Storbritannia om det ikke blir enighet om en frihandelsavtale med EU. Airbus alene har 14 000 ansatte i Storbritannia.

Mandag er det ventet at May skal presentere innholdet i regjeringens avtale for medlemmer i parlamentet. Det må hun altså gjøre uten Brexit-minister Davis i ryggen.

Labour-leder, Jeremy Corbyn, skriver på Twitter at Davis' resignasjon viser at Theresa May ikke har noen autoritet, og at hun er ute av stand til å fikse Brexit.

«Med regjeringen hennes i kaos, hvis hun klamrer seg fast, så er det innlysende at hun er mer interessert å klamre seg fast for sin egen del, enn å tjene folkene i landet sitt», skriver Corbyn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!