Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britenes etterretningssjef forsvarer torturbruk

- Har reddet britiske liv, sier han.

BLE UTSATT FOR TORTUR: Den tidligere Guantanamo-fangen Binyam Mohamed. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth/Scanpix
BLE UTSATT FOR TORTUR: Den tidligere Guantanamo-fangen Binyam Mohamed. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Storbritannias etterretningstjeneste MI5 blir beskyldt og etterforsket for å ha visst om USAs bruk av vanntortur i avhør av terrormistenkte, og at de til en viss grad samarbeidet.

Spesielt er det britenes rolle i avhørene på Guantanamo av terrormistenkte Binyam Mohamed, som skal ha blitt utsatt for vanntortur, som blir kritisert.

MI5-sjefen Jonathan Evans forsvarer nå samarbeidet britene har hatt med amerikanerne, skriver blant annet The Times og The Guardian.

- Samarbeidet og opplysningene vi fikk var svært viktige for sikkerheten til Storbritannia. Det har reddet britiske liv. Mange angrep har blitt stoppet som et resultat av effektivt internasjonal etterretningssamarbeid, sa Evans under et foredrag på Bristol University i går.

Evans sa blant annet at de avverget angrep i perioden rett etter terrorangrepene mot New York 11. september 2001. Han forsvarte langt på vei MI5s praksis, uten å for eksempel kommentere Binyam Mohamed-saken.

- Det er viktig å huske på at vi ikke kontrollerer andre land. Og vi må huske at vi har hatt store fordeler av samarbeidet med USA, og at deres etterretningstjenester har delt sine opplysninger sjenerøst, sa Evans.

Noe av det første Barack Obama gjorde etter at han tok over som president i fjor, var å forby såkalt waterboarding.

Justisminister Eric Holder sa at det var tortur og at det var i strid med amerikanske verdier og prinsipper.

CIA har offentliggjort en rekke notater som viste omfanget av vanntorturen og hvem som besluttet å sette i gang med den.

MI5-SJEFEN: Jonathan Evans. Foto: REUTERS/Manchester Evening news/Pool/Scanpix
MI5-SJEFEN: Jonathan Evans. Foto: REUTERS/Manchester Evening news/Pool/Scanpix Vis mer

Det er tidligere kommet fram at Condoleezza Rice, tidligere utenriksminister og nasjonal sikkerhetsrådgiver, trolig var den første som godkjente vanntorturen.

Demokratene skal også ha vært informert.

Terrormistenkte Abu Zubaydah skal ha blitt utsatt for metoden 83 ganger.

Tidligere visepresident Dick Cheney har bedt CIA offentliggjøre dokumenter som viste at USA fikk viktige opplysninger ved hjelp av tortur-metoden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling