- EN REELL FARE: - Det er en reell fare for at Vladimir Putin vil sette i gang en kampanje fordekte angrep for å destabilisere de baltiske statene på NATOs østflanke, advarer den britiske forsvarsministeren Michael Fallon, som mener NATO må stå klare til å reagere på russisk aggresjon, «uavhengig av hvilken form den inntar». Foto: AP Photo
- EN REELL FARE: - Det er en reell fare for at Vladimir Putin vil sette i gang en kampanje fordekte angrep for å destabilisere de baltiske statene på NATOs østflanke, advarer den britiske forsvarsministeren Michael Fallon, som mener NATO må stå klare til å reagere på russisk aggresjon, «uavhengig av hvilken form den inntar». Foto: AP PhotoVis mer

Britenes forsvarsminister advarer NATO-Jens mot Putin

Det er en reell fare for at Russland vil forsøke å destabilisere Estland, Latvia og Litauen, mener Storbritannias forsvarsminister Michael Fallon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britenes forsvarsminister snakket nylig til journalister om muligheten for at de tidligere Sovjet-republikkene Estland, Litauen og Latvia kan stå for tur etter at Putin er ferdig i Ukraina.

- Det er en reell fare for at Vladimir Putin vil sette i gang en kampanje av fordekte angrep for å destabilisere de baltiske statene på NATOs østflanke, advarte Fallon, som mener NATO må stå klare til å reagere på russisk aggresjon, «uavhengig av hvilken form den inntar».

Det er The Telegraph som skriver dette. Ifølge avisa kan Putin være ute etter å teste NATO, og benytte seg av den samme Kreml-støttede taktikken som ble benyttet på Krim-halvøya og nå i Øst-Ukraina: Infiltrasjon, propaganda, forkledde-soldater og dataangrep.

LES OGSÅ: Putin: Ukrainas hær er NATOs nikkedukke

Frykten for at Putin etter hvert vil kaste sine øyne på flere tidligere Sovjet-stater, er ikke ny.

Tidligere i februar, samtidig som den tyske forbundskansleren Angela Merkel var i Washington for å infomerere president Barack Obama om de da pågående fredsforhandlingene i konflikten om Øst-Ukraina, gjenga The Independent bekymringen til en tidligere amerikansk ambassadør til Ukraina. Estland og andre baltiske stater - samtlige er NATO-medlemmer - kan være Putins neste mål dersom Russland tillates å bli stående på landområder som er inntatt med makt.

Obamas regjering sendte allerede i august i fjor klare signaler til den russiske presidenten om å ligge unna de baltiske landene.

Uka etter satte Obama kursen mot Talin for å møte lederne for Estland, Latvia og Litauen for å snakke om frykten for at Russland kunne komme til å utvide sin kampanje i Ukraina.

Skal ha truet med invasjon Antallet russiske flygninger som sonderer det baltiske luftrommet er tredoblet det siste året, ifølge NATO. Estland hevder på sin side at en offiser fra sikkerhetstjenesten i fjor ble tatt til fange på grensa, og nå holdes i Russland.

- Det er mye å bekymre seg over. Jeg er bekymret for Putin. Det er ingen effektiv kontroll av grensa, jeg bekymrer meg over hans press mot de baltiske landene, måten han tester NATO på, og ubåtene og flyene, sa Fallon, ifølge The Telegraph.

Ei tysk avis gjenga i september i fjor en lekkasje fra en angivelig samtale mellom Putin og den ukrainske presidenten Petro Porosjenko, der Putin skal ha sagt at han i løpet av to dager kunne ha russiske styrker i Romania, Polen og de baltiske landene.

Krevende Putin Enn så lenge er det i Ukraina det skjer.

Den skjøre fredsavtalen kan være i fed med å briste, etter at kamper gjennom helga første til at de ukrainske styrkene måtte trekke seg ut av Debaltseve og overgi byen til de prorussiske opprørerne.

BAKGRUNN: Putin aleine mot røkla, og Putin vant, skriver Dagbladets Morten Strand.

Allerede før Jens Stoltenberg tiltrådte som generalsekretær i NATO, var det klart at krisa i Ukraina kom til å bli hans mest krevende oppgave, med en særlig krevende motpart i den russiske presidenten.

- Å fortsette som før er ikke noe alternativ, sa Jens Stoltenberg i september i fjor, uka før han formelt tiltrådte.

LES OGSÅ: Kriser i kø for Stoltenberg i NATO

- Det er Russland som har valgt å stå for ei mer aggressiv linje. Det har gjort at det håpet vi opprinnelig hadde, om et nært og tett partnerskap, ikke har vært mulig å følge opp. Russland har valgt annerledes, sa Stoltenberg.

ADVARER: - Det er mye å bekymre seg over. Jeg er bekymret for Putin. Det er ingen effektiv kontroll av grensen, jeg bekymrer meg over hans press mot de baltiske landene, måten han tester NATO på, og ubåtene og flyene, sier den britiske forsvarsministeren Michael FAllon. Foto: AP
ADVARER: - Det er mye å bekymre seg over. Jeg er bekymret for Putin. Det er ingen effektiv kontroll av grensen, jeg bekymrer meg over hans press mot de baltiske landene, måten han tester NATO på, og ubåtene og flyene, sier den britiske forsvarsministeren Michael FAllon. Foto: AP Vis mer