Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britenes lengste rettsak lever videre

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg slår fast at britisk rett ikke ga to miljøvernaktivister rettferdig behandling, til tross for at saken var tidenes lengste i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale hamburgerkjeden McDonald\'s vant i 1997 en injuriesak mot den arbeidsløse alenefaren Dave Morris og bartenderen Helen Steel, selv om dommerne ga aktivistene rett i flere av anklagene de satt fram mot hurtigmatgiganten. Morris og Steel måtte betale McDonald\'s en erstatning på nær 700.000 kroner.

Nå har domstolen i Strasbourg dømt Storbritannia til å betale Morris og Steel 270.000 kroner og tilby dem en ny rettssak.

- De to ble nektet statlig juridisk bistand, noe som fratok dem muligheten til å presentere sin sak effektivt for retten og bidro til uakseptabel skjevhet i forhold til McDonald\'s, heter det i dommen fra menneskerettighetsdomstolen. Den slår fast at Storbritannia brøt artikkel 6 i den europeiske menneskerettskonvensjonen, som garanterer alle en rettferdig rettergang.

Hamburgerkjeden gikk til sak mot Morris og Steel etter at de i 1984 delte ut løpesedler som hevdet at McDonald\'s tyner og utnytter både dyr, ansatte og forbrukere med sin virksomhet.

Vitner forklarte seg for retten i hele 313 dager, da saken gikk for britisk rett. Det ble holdt prosedyrer i åtte uker, før dommerne til slutt brukte et halvt år på å fatte sin beslutning.

(©NTB)

ERSTATNING OG NY RETTSAK:</B> Dave Morris og Helen Steel får erstatning og sjansen til en ny rettsak.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media