IKKE NOK SÆDCELLER: Den nasjonale sædbanken i Storbritannia har kun ni registrerte sæddonorer og ønsker seg flere. Foto: Scanpix
IKKE NOK SÆDCELLER: Den nasjonale sædbanken i Storbritannia har kun ni registrerte sæddonorer og ønsker seg flere. Foto: ScanpixVis mer

Britenes nasjonale sædbank ber menn om å bevise sin manndom

Mangel på sæddonorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ett år etter at Storbritannias nasjonale sædbank ble etablert, sliter banken fortsatt med å registrere donorer. Til nå er det bare ni donerer som har registrert seg i sædbanken, og nå ber bankens administrative direktør, Laura Witjens, menn om å bevise sin manndom.

- Hvis jeg reklamerte ved å si «Menn, bevis hva dere er verdt og vis meg hvor flinke dere er», så ville jeg fått hundrevis av givere, sier Witjens til The Guardian.

Mangelen på sæddonorer i Storbritannia gjør at Witjens er i ferd med å lansere en markedsføringskampanje. Hun ønsker ideelt sett å bruke bilder av ekte menn på hennes reklamemateriell, men det foreslåtte bildet på sædbankens brosjyrer er en tegneserie-superhelt.

Ser mot danskene Witjents viser til Danmarks suksess med å rekruttere nye givere som har markedsført seg ved å appellere til mannlig forfengelighet. 

- Det er slik danskene gjør det. De er stolte av å kalle sin sæddonasjonen en «viking-invasjon». Eksporten fra Danmark er øl, lego og sæd. Sæd er en kilde for stolthet.

Storbritannias nasjonale sædbank fikk tildelt 77 000 pund da det ble etablert, og samarbeider med den Nasjonale Kjønnscelledonasjon-stiftelsen og Birminghams kvinnesykehus. Etableringen av banken skulle motvirke den alvorlige mangelen på sæddonorer i Storbritannia.

Men etter at reglene rundt sæddonorenes anonymitet i Storbritannia ble forandret i 2005 har det blitt færre sædgivere. Reglene har ført til at ethvert barn født ved hjelp av sæddonasjon har rett til å vite identiteten til sin biologiske far etter å ha fylt atten.

Importerer sæd fra Danmark Etterspørselen etter sæd er stor blant homofile par og eldre kvinner som ønsker å få barn. De siste tallene fra det britiske helsedepartementet viser at etterspørselen etter sæd har økt med 20 prosent blant homofile par.

Etterspørselen har vært så stor at helsemyndighetene i landet har sett seg nødt til å importere sæd fra blant annet USA og Danmark. Det gjør ikke saken enklere at nåløyet for å bli donor også er veldig trangt.

- Av de som ønsker å bli sæddonor er det bare en av ti som har god nok sædkvalitet. Derfor søker vi flere donorer, forteller Witjens.

Stor etterspørsel også i Norge Lise Boeck Jakobsen i interesseorganisasjonen Ønskebarn ser paralleller til sæddonasjonen i Norge.

- Det er heller ikke lett å få tak i nok donorer i Norge og vi skulle ønske at den norske sædbanken hadde flere givere. Slik situasjonen er i dag må norske kvinner vente flere måneder i kø, sier Jakobsen.

Hun mener at det er forpliktelsen som fører til at så mange menn kvier seg for å bli donorer. I tillegg er det få norske sædbanker og heller ikke i Norge er det mulig å være annomym sædgiver.

- Situasjonen i Norge gjør at en del norske kvinner reiser til Danmark. Der har klinikkene hatt et tilbud i lengre tid, og der har far anledning til å være anonym. Men vi er av den oppfatning at man bør ha anledning til å finne ut av eget opphav.

 ØNSKER FLERE DONORER: Mangelen på sæddonorer i Norge fører til at norske kvinner reiser
ØNSKER FLERE DONORER: Mangelen på sæddonorer i Norge fører til at norske kvinner reiser Vis mer