Britenes nye helt

Prinsesse Dianas hovmester Paul Burrell ble i går britenes nye helt, mens politiet og dronning Elizabeth ble stående med buksene godt nedenfor knærne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): - Paul ville heller gå i fengsel enn å være illojal overfor kongehuset, sa Paul Burrells far etter at rettssaken mot sønnen i går plutselig ble droppet og Burrell sensasjonelt frikjent på alle punkter.

En måpende forsamling i ærverdige Old Bailey fulgte forestillingen.

Rettssaken «Dronningen mot Paul Burrell» har i tre uker vært på alles lepper i England. Men i går formiddag klokka 11.10 kastet anklagerne inn håndkleet: dronning Elizabeth hadde plutselig kommet på at hun satt med avgjørende bevis for at Burrell - som Diana kalte «The Rock» (Klippen) - var uskyldig.

- Dronningen har stått opp for meg, sa en gråtende Burrell til sin forsvarer da anklageren opplyste at rettssaken var over.

Sensasjonen

Årsaken til sensasjonen var at dronningen etter Dianas død i august 1997 var blitt informert av Burrell om at han hadde tatt vare på en del av Dianas papirer og gjenstander. Dette fortalte han også til politiet da han ble arrestert i januar i fjor, uten at politifolkene tok kontakt med dronningen. Og Burrell, som anså samtalen med dronningen som privat, tiet. Han hadde gjort sin plikt og ville ikke skape problemer for dronningen.

Dronning Elizabeth nevnte nylig samtalen hun hadde hatt med Burrell til prins Charles. Han tok kontakt med påtalemyndigheten, som innså at saken var tapt.

Burrell selv sa ingenting da han i går kom ut fra Old Bailey, mens hans far lot seg intervjue på BBC:

- Det har vært et mareritt. Særlig fordi Paul ikke kunne eller ville svare på anklagene fra politiet og påtalemyndigheten før rettssaken. Han fortalte meg at han kunne forklare bakgrunnen for alle gjenstandene han hadde, men at en del av bakgrunnen var av en slik karakter at han ikke ville si noe om det, sa Burrells far.

Rent ettermæle

Hovmesteren var tiltalt for å ha stjålet til sammen 310 gjenstander fra prins Charles, prins William og Dianas dødsbo. Blant annet kjoler, hatter, nattkjoler og kåper, pluss private fotoalbum, en lang rekke bilder av prinsene William og Harry, og brev til og fra Diana. Selv hevdet Burrell at han hadde fått en del av tingene, mens han oppbevarte resten «av sikkerhetsgrunner».

- Mitt ønske var bare å holde prinsessen av Wales' ettermæle så rent og respektfylt som mulig, sa han til politiet.

Men han ble tiltalt for å ha stjålet dem, og politiet anklaget ham også for å ha solgt noen av gjenstandene.

RENVASKET: Paul Burrell ville heller gå i fengsel enn å være illojal mot det britiske kongehuset. I går ble rettssaken droppet og Burrell hyllet som en helt.