BEKLAGER: Samtidig som Cameron beklager drapet, avviser han at det var en overordnet plan å bruke lojalistgrupper til å ramme nordirske nasjonalister. Foto: Scanpix
BEKLAGER: Samtidig som Cameron beklager drapet, avviser han at det var en overordnet plan å bruke lojalistgrupper til å ramme nordirske nasjonalister. Foto: ScanpixVis mer

Britenes statsminister beklager drapet på en nordirsk advokat i 1989

David Cameron sier han er sjokkert over statlige institusjoners medvirkning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pat Finucane ble rammet av 14 skudd da han spiste middag med sin kone og tre barn i sitt hjem i Belfast. I sitt arbeid hadde han flere ganger representert medlemmer av Den irske republikanske hær, IRA, som kjempet mot britisk styre i Nord-Irland.

En granskingsrapport viser at politiet og hæren hjalp væpnede lojalistgrupper i Nord-Irland på 1980-tallet ved å gi dem informasjon og peke ut ofre for angrep. En eller flere tjenestemenn i det nordirske politiet har trolig foreslått et angrep på Finucane, het det i rapporten, som er referert i The Guardian.

Drapsmennene var medlemmer av Ulster Defence Association (UDA). De kjempet mot republikanere, som ønsket å løsrive Nord-Irland fra Storbritannia. Ifølge granskingen fikk UDA 80 prosent av sin etterretningsinformasjon fra offentlige tjenestemenn.

Samtidig som Cameron beklager drapet, avviser han at det var en overordnet plan å bruke lojalistgrupper til å ramme nordirske nasjonalister.

Finucanes familie og Amnesty International hevder rapporten ikke har avdekket hele sannheten om hva som skjedde, og krever en uavhengig gransking.

(NTB)