PÅ AMBASSADEN: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange. Foto: REUTERS / John Stillwell / NTB scanpix
PÅ AMBASSADEN: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange. Foto: REUTERS / John Stillwell / NTB scanpixVis mer

Britenes utenriksminister: - FN-rapport om Assange er latterlig

- Assange er en rømling, sier Philip Hammond.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias utenriksminister kaller FN-panelets rapport om Julian Assanges angivelige frihetsberøvelse for latterlig. - Assange er en rømling, sier Philip Hammond.

FNs arbeidsgruppe for vilkårlige arrestasjoner (UNWGAD) fastslo fredag at både Storbritannia og Sverige har vilkårlig frihetsberøvet Julian Assange i årevis.

- Jeg avviser beslutningen fra denne arbeidsgruppa. Dette er en gruppe bestående av lekfolk og ikke advokater. Julian Assange er på rømmen fra rettferdigheten. Han gjemmer seg fra rettsvesenet på den ecuadorianske ambassaden, sier Hammond.

- Han kan komme ut når som helst om han velger det selv. Men han vil bli nødt til å stilles til ansvar i Sverige dersom han velger å gjøre det. Dette er oppriktig talt en latterlig konklusjon fra arbeidsgruppa, og vi avviser den, sier utenriksministeren.

WikiLeaks-grunnlegger Assange søkte tilflukt på Ecuadors ambassade i London 2012 etter at britiske myndigheter utstedte en arrestordre mot ham som følge av en arrestordre fra Sverige for anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner. Assange avviser anklagene og sier han frykter at Sverige skal utlevere ham til USA.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram