På nett: Breiband.nos teknologi gir brebånd til grisgrendte strøk. Nå er selskapet solgt til briter for 100 millioner kroner.
På nett: Breiband.nos teknologi gir brebånd til grisgrendte strøk. Nå er selskapet solgt til briter for 100 millioner kroner.Vis mer

Briter betaler 100 mill. for norsk bredbånd

Breiband.no er solgt til engelske Satellite Solution Worldwide for nesten 100 millioner kroner. Unik teknologi fattet engelskmennenenes interesse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den lille, norske bredbåndsleverandøren Breiband.no er blitt lagt merke til utenlands, skriver Finansavisen.

Grunnen er rask vekst i tillegg til teknologien som brukes for å levere høyhastighetsinternett til grisgrendte strøk.

- Vi bruker radiosignaler for å levere bredbånd. Vi benytter samme teknologi som brukes for 4G (mobildata), men på andre frekvenser, forklarer daglig leder Jan-Tore Dannemark i Breiband.no til Finansavisen, og fortsetter:

- Teknologien vår har fått stadig større oppmerksomhet utenlands.

Breiband.no betaler en «beskjeden sum» for å leie 5,5 GHz- og 3,5 GHz-frekvensene. De raske frekvensene gir relativt god kapasitet, men begrenset rekkevidde og dårlig dekning i «dalskygger».

- Bare de som kan se våre master kan bli kunde hos oss, sier Dannemark.

Selskapet leverer radiobredbånd i 135 kommuner, og satellittbredbånd over hele landet samt til kunder i Sverige.

Britiske kjøpere

Nå har det britiske bredbåndsselskapet Satellite Solution Worldwide (SSW) fanget opp den unike, norske teknologien som gir kostnadseffektiv internettleveranse i områder der det er lite lønnsomt å bygge ut med for eksempel fiber, skriver avisen.

SSW, som opererer under merkenavnet Europasat, har som mål å bli verdensledende på å levere bredbånd til rurale områder. Til nå er det skjedd ved hjelp av satellitteknologi.

- Dette er gode nyheter for oss som selskap, og for alle de som lever i Distrikts-Norge. Nå får vi økonomiske muskler til å levere bredbånd til langt flere kunder som har hus og hytter utenfor de andre aktørenes dekningsområder, sier Dannemark til Finansavisen.

Sammen med kjøpet av Breiband, har SSW også kjøpt australske SkyMesh, som leverer bredbånd til rurale områder via satellitt. SSW betaler 11,7 millioner pund, tilsvarende 130 millioner kroner for begge selskapene, hvorav 90 millioner går til Breibands eiere.

Flere økonominyheter

Kjøpte mer fond etter Brexit
EasyPark øker til 500 byer