Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Briter døde for Taliban

Minst seks briter som har meldt seg frivillig til Afghanistan, er døde i kampen for regimet til Taliban.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Missing in action» er den offisielle betegnelsen så lenge britiske myndigheter ikke har fått bekreftet at de faktisk er drept.

Britiske muslimer har reist til fronten i Afghanistan for å kjempe for Taliban. De er ikke alene: Fundamentalistiske muslimer har reist fra land i Europa, Midt-Østen og Asia for å kjempe skulder ved skulder mot USA og for Osama bin Laden.

I går ble to briter meldt savnet. De to kommer fra Birmingham og Bradford, og ble sist sett i Quetta i Pakistan for en uke siden. Mennene skal ha krysset grensa til Afghanistan fra Pakistan, muligens sammen med andre briter som har vært savnet i flere dager allerede, melder nettutgaven til den engelske avisa The Telegraph.

Blir martyrer

Fra før har en islamistisk terrorgruppe, Al-Muhajiroun, erklært fire briter som martyrer:

Aftab Manzoor (25), Afzal Munir (26) og Omar Muhamed, alle tre fra byen Luton, og Yasir Khan (26) fra byen Crawley in Sussex. Khan var cricketspiller, og formannen i klubben han spilte i, sier at Khan var svært religiøs:

- Han ba fem ganger om dagen. Vi tror ikke at han var terrorist. Han sa han skulle til Pakistan for å finne en kone. Vi snakket om terrorangrepene, og han fordømte dem. «Hvordan kan en muslim gjøre slikt?», forteller Nisar Ahmed, som er formann i cricketklubben.

Khans familie avviser også at Khan hadde forbindelse med terroristene. De sier at han var i en moske for å be da moskeen ble bombet og at det er grunnen til at han blir erklært som martyr.

En talsmann for Al-Muhajiroun sier at to briter til er savnet.

- Vi kan ikke si at de er døde, men vi er bekymret for deres helse, fordi de kan ha blitt sett i et hus som ble truffet av en rakett, sier talsmannen Abu Mariam og legger til:

- Mange muslimer der ute vil bli motivert av å vite at det er andre muslimer som kjemper og at noen har dødd som martyrer.

Forræredere

Det britiske utenriksdepartementet kan ikke verken bekrefte eller avkrefte at de britiske statsborgerne er drept i kampene for Storbritannias erklærte fiende.

Myndighetene advarer unge muslimer om at de kan bli tiltalt for forræderi og drap i Storbritannia hvis de kjemper for Taliban.

- Jeg håper at de som planlegger slikt, tenker nøye over konsekvensene, både for dem selv og for familiene deres.

Al-Muhajiroun har advart mot terrorangrep i Storbritannia hvis engelske myndigheter straffer «hellige krigere».

Hele Norges coronakart