Briter drepte dansker i Afghanistan

Skjøt raketter mot sine egne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To danske soldater som ble drept i Afghanistan for to måneder siden, ble ofre for britiske raketter. Den offisielle versjonen er at de to mistet livet i en trefning med Taliban, men dansk TV 2 avslører i dag at de døde som følge av en fatal feil.

Britene skal ha avfyrt mellom seks og åtte varmesøkende raketter mot en dansk leir, under et angrep som varte i en time uten at de oppdaget at de skjøt på allierte styrker.

Den første raketten gikk gjennom muren og tok livet av Thorbjørn Reese (22). En time seinere døde Mikkel Keil Sørensen (24).

Først da danskene undersøkte rakettrestene, gikk det opp for dem at de hadde blitt angrepet av britiske styrker, men dette har ikke vært kjent før Nyhedsavisen omtalte saken for tre uker siden, da de siterte en anonym militærkilde i det danske forsvaret.

Den offisielle granskingen, som utføres av dansker og briter i fellesskap, er ennå ikke avsluttet, og det foreligger derfor ingen offisiell uttalelse fra myndighetspersoner om etterforskningen.

Danmark har ca. 665 Isaf-soldater i Afghanistan, de fleste er stasjonert i Helmand sør i landet, der de samarbeider med de britiske styrkene.

Til sammen sju danske soldater har mistet livet i Afghanistan, fire av dem i kamp og tre fra en ingeniørtropp som prøvde å desarmere en gammel sovjetisk bombe.

Kampene i Afghanistan er de hardeste krigshandlingene danske styrker har vært involvert i siden krigen mot Preussen og Østerrike (andre slesvigske krig) i 1864.

HJEM FOR SISTE GANG: Kistene med Thorbjørn Reese (22) og Mikkel Keil Sørensen (24) bæres ut av flyet på Karup militærflyplass på Jylland 4. oktober. Foto: CLAUS FISKER/AFP/SCANPIX
HJEM FOR SISTE GANG: Kistene med Thorbjørn Reese (22) og Mikkel Keil Sørensen (24) bæres ut av flyet på Karup militærflyplass på Jylland 4. oktober. Foto: CLAUS FISKER/AFP/SCANPIX Vis mer