Briter i kamper med milits i Basra

De norske soldatene i området er ikke berørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampene mellom britiske soldater og sjiamuslimsk milits i Basra berører ikke de norske soldatene i området, opplyser informasjonssjef Erling Bøe ved Forsvarets Fellesoperative hovedkvarter i Stavanger.

Bøe sier at storparten av de norske soldatene dessuten allerede er på permisjon, enten hjemme i Norge eller for eksempel i Kuwait.

Britiske soldater i den sørirakiske byen Basra støtte i formiddag sammen med den sjiamuslimske militsen til Moqtada al-Sadr, ifølge det britiske forsvarsdepartementet.

Svartkledde

Hundrevis av svartkledde tilhengere av den sjiamuslimske lederen inntok i morgentimene Basras gater, forteller øyenvitner. De satte opp veisperringer og forsøkte å ta kontroll over guvernørens kontor, men angrepet skal ha blitt slått tilbake, ifølge britiske medier.

Den såkalte Mehdi-militsen var væpnet med automatvåpen og granatkastere og støtte sammen med britiske patruljer i flere områder av byen, som britiske styrker har kontrollert siden invasjonen for over ett år siden. To irakere ble drept i kampene, og en koalisjonssoldat er såret, ifølge okkupasjonsstyrkene i Basra. Kampene fortsatte i formiddag, og et sykehus i byen melder at flere irakere er såret, ifølge BBCs nettsider.

«Passende tiltak»

Forsvarsdepartementet i London varsler at det vil bli iverksatt «passende tiltak». Ifølge enkelte rapporter fra byen skal militsens hovedkontor være omringet av om lag 50 militære kjøretøyer. Væpnede menn skal være samlet inne i bygningen, men det er ikke meldt om skuddveksling.

En britisk talsmann bekreftet i morgentimene at det også foregikk kamper mellom utenlandske styrker og medlemmer av Mehdi-hæren i Amara, 180 kilometer nord for Basra.

I løpet av uken har al-Sadrs milits vært i kamp med okkupasjonsstyrker både i Najaf og Karbala lenger nord. I går holdt den unge radikale lederen nok en uforsonlig tale, og samme dag lovet hans representant i Basra belønning til alle som fanger eller dreper en britisk soldat.

(NTB-Reuters-DPA)

PATRULJERER: En britisk tanks kjører gjennom Basra etter kampene mellom sjiamuslimsk milits og britiske soldater i dag.
INNTOK GATENE:</B> Den såkalte Mehdi-militsen forsøkte å ta kontroll over
BRENNENDE DEKK: Mehdi-militsen forsøkte å barrikadere gatene.