Briter skal piskes i Saudi-Arabia

11 briter er tiltalt for å stå bak et drap i Saudi-Arabia. Flere av dem er dømt til 500 piskeslag, og en av de 11 risikerer dødsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver The Times.

Flere av de 11 er allerede dømt:

- Paul Moss (33) er dømt til 500 piskeslag og to års fengsel.
- Ken Hartley er dømt til 300 piskeslag og to og et halvt år i fengsel.
- Kevin Hawkins (56), som er hjerteoperert, er dømt til 500 piskeslag og to og et halvt år i fengsel.
- Dave Mornin (49) skal få 300 piskeslag og ett år i fengsel.

Kan få dødsstraff

Syv andre briter venter på at saken skal komme opp for retten i Saudi-Arabia. En av dem, Sandy Mitchell (44), risikerer dødsstraff etter å ha tilstått på saudisk tv at han var involvert i drapet på forretningsmannen.

En av britene har smuglet et brev til familien sin i England. I brevet hevder han at han ble slått og torturert til å tilstå forbrytelsen. Han skal ha blitt tvunget til å stå oppreist i en celle og blitt sparket når han falt i bakken. Han ble også nektet mat.

Mannens familie vil ikke oppgi hvem av fangene det gjelder, av frykt for at soningsforholdene skal forverres i fengselet.

Familien beskylder regjeringen for ikke å gripe inn. Grunnen skal være at britiske selskaper vil inngå gasskontrakter verdt milliarder. Kontraktene skal inngås over helga.

Pårørende til mennene skal ha fått beskjed av myndighetene om ikke å si noe offentlig om dommene:

- De sa at vi ikke måtte si noe for ikke å forverre situasjonen for våre kjære, men det er bare utpressing. Menneskerettighetsorganisasjoner kritiserer også den britiske regjeringen fordi den ikke prøver å gripe inn for de 11.

Ingen fra Vesten har blitt pisket i Saudi-Arabia siden 1985, men det er kjent at mange konservative muslimer synes det er på tide å statuere et eksempel.