Briter stilles for krigsrett

17-årig gutt druknet etter å ha blitt tvunget ut i vannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre britiske soldater vil bli stilt for krigsrett, tiltalt for «umenneskelig» behandling av fanger i Irak, opplyser den britiske regjeringen i følge AP.

Den ene soldaten, korporal Donald Payne (34), vil også bli tiltalt for drap på den sivile irakeren Baha Mousa. Mousa var en hotellresepsjonist som døde i september 2003, etter å ha blitt mishandlet på den britiske militærbasen.

Fire andre soldater er tiltalt for delaktighet i overgrepene.

Druknet etter mishandling

Ytterligere fire briter vil bli stilt for krigsretten tiltalt for å ha tatt livet av den 17 år gamle sivile irakeren Ahmed Jabbar Kareem Ali.

Kareem Ali ble sammen med tre andre arrestert i mai 2003, mistenkt for plyndring av et matlager i Basra. Soldatene skal ha sparket og slått de mistenkte, før de tvang dem til å svømme i en kanal. Kareem Ali kunne ikke svømme og druknet.

- Sjokkerende og frastøtende

Det finnes omtrent 8 500 britiske soldater stasjonert i Irak. Det har blitt meldt om flere tilfeller av fangemishandling, og britiske myndigheter har etterforsket nesten åtte hundre anklager rettet mot soldatene.

SKANDALE: Britiske soldater ble tidligere i år funnet skyldige i overgrep mot sivile irakere. Disse bildene av mishandlingen skapte skandale i Storbritannia. Alle foto: Scanpix
SKANDALE: Britiske soldater ble tidligere i år funnet skyldige i overgrep mot sivile irakere. Disse bildene av mishandlingen skapte skandale i Storbritannia. Alle foto: Scanpix Vis mer

Tidligere i år fikk to britiske soldater redusert straff. De var blitt funnet skyldige i fangemishandling, og bilder viste hvordan de hadde tvunget irakere til å simulere sexhandlinger og heist dem bundet opp i en gaffeltruck. Bildene vakte skandale i Storbritannia og statsminister Tony Blair kalte fotografiene «sjokkerende og frastøtende».