Briter taper milliarder på nigeriasvindel

Myndighetene gjør ikke nok, ifølge ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Britiske myndigheter er slappe med å reagere på såkalt nigeriansk svindel. Tilsammen har britene tapt flere milliarder norske kroner på svindelen i løpet av de ti siste årene, går det fram av en ny undersøkelse, skriver BBC.

Ved hjelp av internett, triksing med kredittkort og hvitvasking av penger, får svindlerne så å si fritt leide til britiske lommebøker og kontoer.

Forbrytelsene blir ikke prioritert

Disse forbrytelsene blir ikke prioritert og har derfor blitt et stort problem, ifølge forfatteren av rapporten, Michael Peel.

En av svindelmetodene går ut på at svindleren trenger hjelp til å få penger ut av landet. Ved hjelp av en e-post som sendes ut til massene er det fort gjort å lure folk. For det er alltid noen som biter på og ser muligheten til å tjene raske penger.

Avsenderen lover rikelig med lønn til den som hjelper til. Vedkommende må bare gi fra seg personlige opplysninger først. Dette er klassisk Nigeria-svindel.

200 millioner i året

I rapporten kommer det fram at svindelen koster det britiske samfunnet i underkant av 200 millioner kroner i året. Gjennomsnittssummen er på hele 385 000 kroner ifølge rapporten.

LOVER EURO: Svindlerne lover deg Euro i bytte for dine personlige opplysninger. Foto: Scanpix
LOVER EURO: Svindlerne lover deg Euro i bytte for dine personlige opplysninger. Foto: Scanpix Vis mer

Blant annet ble det funnet falske sjekker for 25 millioner kroner i løpet av en dag på Heathrow. Sjekkene hadde blitt sendt fra Lagos.

Det ble også funnet en håndveske som inneholdt falske sjekker for 12 millioner kroner i Coventry.

Kriminelle gjengangere

Det er fattigdom i Nigeria som har ført til en vekst i kriminalitet i Nigeria, ifølge rapporten, og det er de samme personene som går igjen.

Nigerianske statsborgere som blir sendt ut av Storbritannia etter å ha blitt funnet skyldige i svindel, kommer bare tilbake igjen og forstsetter i samme stil.

Forfatterne av rapporten etterlyser nå et tettere samarbeid mellom myndighetene.