Britisk 17-åring drept etter isbjørnangrep på Svalbard

Var på skoletur da isbjørnen angrep teltleiren.

250 KG: Hannbjørnen som angrep britene veide 250 kilo. Foto: Arild Lyssand /Sysselmannen på Svalbard
250 KG: Hannbjørnen som angrep britene veide 250 kilo. Foto: Arild Lyssand /Sysselmannen på SvalbardVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var en 17-åring som ble drept av en isbjørn på Svalbard i dag.

- Vi ble kontaktet via satellittelefon fra et britisk følge klokka 07.25 i dag morgen. De fortalte at det var skadde personer i gruppa som følge av et isbjørnangrep, og at de selv hadde drept isbjørnen, sier kommunikasjonsrådgiver i Sysselmannen Liv Ødegaard til Dagbladet.

Angrepet skjedde ved Von Postbreen i Tempelfjorden. Postbreen ligger ca. 40 kilometer fra Longyearbyen og Sysselmannen rykket så ut til stedet med helikopter, to politibetjenter og helsepersonell. De nådde fram til det britiske reisefølget 08.25.

Den drepte isbjørnen lå fortsatt i teltleiren da redningsmannskapet kom til stedet.

Var på skoletur Det var totalt 13 personer i følget, alle var mellom 16 og 29 år og kom fra British School of Exploring Society, som reiser på ekspedisjoner i en rekke land. De 13 skal ha vært del av et større følge på rundt 80 personer, skriver Sky News.

Fire andre i følget ble skadd, to deltakere og to ledere, opplyste sysselmannen på Svalbard under en pressekonferanse fredag. De fire skadde er fraktet til sykehus i Longyearbyen. De skal ha moderate og kritiske skader, men alle er utenfor livsfare.

- Alle de skadde er britiske stasborgere og menn, sier Ødegaard.

Angrep teltleiren Isbjørnen skal ha angrepet ungdommene i teltleiren de hadde slått opp.

- Bjørnen angrep da folk fremdeles var i teltene sine. Det ble jo mye støy og bråk, så flere kom til da de hørte noe skje, sier sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard sier til Svalbardposten.

To ambulansefly ble sendt fra sykehuset i Tromsø til Longyearbyen etter ulykken. Sykehuset har også frigjort kapasitet og tatt inn ekstrapersonell.

ANGREP TELTLEIREN Isbjørnen gikk til angrep på teltleiren til det britiske reisefølget. Foto: Are Berg
ANGREP TELTLEIREN Isbjørnen gikk til angrep på teltleiren til det britiske reisefølget. Foto: Are Berg Vis mer

- Flyene har leger, sykepleiere og en nevrokirurg om bord og er utstyrt med respirator, blod- og plasmaprodukter, opplyser kommunikasjonsrådgiver Marit Einejord ved sykehuset til NTB.

Desperat bjørn Isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk polarinstitutt sier at isbjørn kan være farlig mot mennesker.

- Isbjørnen kan angripe mennesker om den er desperat. Da blir mennesker et bytte, for isbjørnen spiser hva som helst om den er sulten.

Han forklarer videre det virker som om disse britiske turistene har blitt overrasket av isbjørnen. Bjørnen vil vanligvis bli skremt bort av et varselskudd eller nødbluss. Ligger man i telt har de fleste også snublebluss.

- Det skjer jo at isbjørn angriper. Det blir i snitt skutt tre isbjørn hvert år på Svalbard, og siden tidlig på 70-tallet har bare fire mennesker blitt drept av Isbjørn på Svalbard, sier Aars til Dagbladet. 

ANGREPET: Det var her isbjørnen gikk til angrep i dag tidlig. Foto: Arild Lyssand /Sysselmannen på Svalbard
ANGREPET: Det var her isbjørnen gikk til angrep i dag tidlig. Foto: Arild Lyssand /Sysselmannen på Svalbard Vis mer