Britisk Afghanistan-styrke var altfor svak

Den britiske styrken som ble sendt til Helmand-provinsen i Sør-Afghanistan i 2006, var dårlig utstyrt, underbemannet og altfor svak til å kunne takle Taliban.

VAR FOR FÅ: Storbritannia var for få da de skulle ta kontroll i Helmand-provinsen i Afghanistan. Storbritannia har hittil mistet 376 soldater i Afghanistan. Foto: Shamil Zhumatov/REUTERS
VAR FOR FÅ: Storbritannia var for få da de skulle ta kontroll i Helmand-provinsen i Afghanistan. Storbritannia har hittil mistet 376 soldater i Afghanistan. Foto: Shamil Zhumatov/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er den knusende konklusjonen i en fersk rapport utarbeidet av forsvarskomiteen i det britiske Underhuset.

Rapporten, som bærer tittelen Operations in Afghanistan, retter skarp kritikk mot britiske forsvarstopper og statsråder, som anklages for å ha feilvurdert situasjonen i Helmand-provinsen før de sendte inn britiske soldater.

Mangel på luftstøtte og kjøretøy som var beskyttet mot veibomber må bære en stor del av skylden for britenes uventede høye tapstall i Helmand, slås det fast.

Forsvarsledelsen i London anklages for uriktige gjengivelse av hva offiserer i felten rapporterte fra området, ved å hevde at de var fornøyde med støtten når det motsatte var tilfelle.

- Forsvarsdepartementet reagerte ikke raskt nok på de utfordringer som meldte seg, heter det i rapporten.

Forsvarsminister Liam Fox mener de viktigste problemene rapporten peker på, nå er løst.

- Siden 2009 har vi økt styrkenivået i Helmand, og gjennom oppbyggingen av afghanske styrker har opprørerne mistet momentum, mener han.

Senest søndag ble en britisk soldat skutt og drept i Nahr-e Saraj-distriktet i Helmand-provinsen.

Storbritannia har hittil mistet 376 soldater i Afghanistan og planlegger å hente hjem de første 500 soldatene fra landet innen utgangen av neste år. De resterende 9.000 soldatene skal etter planen trekkes ut innen 2015.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer