Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britisk Afghanistan-styrke var altfor svak

Den britiske styrken som ble sendt til Helmand-provinsen i Sør-Afghanistan i 2006, var dårlig utstyrt, underbemannet og altfor svak til å kunne takle Taliban.

VAR FOR FÅ: Storbritannia var for få da de skulle ta kontroll i Helmand-provinsen i Afghanistan. Storbritannia har hittil mistet 376 soldater i Afghanistan. Foto: Shamil Zhumatov/REUTERS
VAR FOR FÅ: Storbritannia var for få da de skulle ta kontroll i Helmand-provinsen i Afghanistan. Storbritannia har hittil mistet 376 soldater i Afghanistan. Foto: Shamil Zhumatov/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den knusende konklusjonen i en fersk rapport utarbeidet av forsvarskomiteen i det britiske Underhuset.

Rapporten, som bærer tittelen Operations in Afghanistan, retter skarp kritikk mot britiske forsvarstopper og statsråder, som anklages for å ha feilvurdert situasjonen i Helmand-provinsen før de sendte inn britiske soldater.

Mangel på luftstøtte og kjøretøy som var beskyttet mot veibomber må bære en stor del av skylden for britenes uventede høye tapstall i Helmand, slås det fast.

Forsvarsledelsen i London anklages for uriktige gjengivelse av hva offiserer i felten rapporterte fra området, ved å hevde at de var fornøyde med støtten når det motsatte var tilfelle.

- Forsvarsdepartementet reagerte ikke raskt nok på de utfordringer som meldte seg, heter det i rapporten.

Forsvarsminister Liam Fox mener de viktigste problemene rapporten peker på, nå er løst.

- Siden 2009 har vi økt styrkenivået i Helmand, og gjennom oppbyggingen av afghanske styrker har opprørerne mistet momentum, mener han.

Senest søndag ble en britisk soldat skutt og drept i Nahr-e Saraj-distriktet i Helmand-provinsen.

Storbritannia har hittil mistet 376 soldater i Afghanistan og planlegger å hente hjem de første 500 soldatene fra landet innen utgangen av neste år. De resterende 9.000 soldatene skal etter planen trekkes ut innen 2015.

(NTB)