Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britisk agent bak Trump-rapport har gått under jorda

Forlot sitt hjem i en fei.

GJEMMER SEG: Mannen som angivelig står bak en rapport om bindinger mellom Russland og påtroppende president i USA, Donald Trump, har gått under jorda. Foto: Dmitri Lovetskij / AP / NTB scanpix
GJEMMER SEG: Mannen som angivelig står bak en rapport om bindinger mellom Russland og påtroppende president i USA, Donald Trump, har gått under jorda. Foto: Dmitri Lovetskij / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tidligere ansatt i den britiske utenlandsetterretningen MI6 skal ha gått under jorda etter at han ble oppgitt som kilden bak rapporten om Trumps angivelige bånd til Russland.

Mannen skal ha pakket kofferten i en fei og forlatt hjemmet sitt i Surrey i England da han innså at det var et spørsmål om tid før han ble knyttet til rapporten, ifølge The Telegraph.

Opprettet selskap i 2009

Den 52 år gamle mannen har tidligere vært spion i Moskva på 1990-tallet. Han har mottatt tips og opplysninger fra sine kilder i Russland og etterretningstjenesten.

Han skal være kilden til den 35 sider lange rapporten med påstandene om forbindelser mellom Russland og påtroppende president Donald Trumps valgkamp.

I rapporten hevdes det også at russisk etterretningstjeneste sitter på materiale som kan brukes mot Trump.

52-åringen opprettet i 2009 et etterretningsselskap sammen med en 58 år gammel mann.

Telegraph har vært i kontakt med den tidligere agentens forretningspartner, som hverken vil «bekrefte eller avkrefte» at selskapet produsert den omtalte rapporten.

Da nasjonaliteten hans og flere andre opplysninger om ham ble kjent, skal den tidligere etterretningsagenten ha blitt livredd og fryktet for sin egen og familiens sikkerhet.

«Falske nyheter»

Da Trump onsdag holdt sin første pressekonferanse etter at han ble valgt til president, var rapporten et tema. Trump avfeier påstandene og sier rapporten om det angivelige russiske videomaterialet aldri skulle vært laget og kalte det «falske nyheter».

TRUMP: - Det er skammelig at informasjonen ble sluppet. Jeg så og leste informasjonen, det er alt falske nyheter, sa Donald Trump da han holdt pressekonferanse etter at nyheten om at Russland skal ha kompromitterende personlig informasjon om USAs kommende president Donald Trump ble lekket. Video: CNN Vis mer

Under pressekonferansen roste Trump mediene som valgte å ikke publisere informasjonen, spekulerte han imidlertid i om den angivelige rapporten kan ha blitt lekket fra én av etterretningsbyråene i USA.

Et budskap han tidligere i dag også til orde for på Twitter.

«Etterretningsbyråene burde aldri ha tillatt disse falske nyhetene å 'lekke' ut til offentligheten. Et siste forsøk på å ta meg. Bor vi i nazi-Tyskland?»

Å omtale etterretningsbyråene i USA i samme ordelag som Adolf Hitlers Tyskland, fikk han også spørsmål om hvorvidt han sto inne for.

- Det de gjorde var skammelig, sa Trump om etterretningsorganisasjonene, og tvilte tilsynelatende ikke lenger om hvorvidt de hadde lekket rapporten.

- Det var noe nazi-Tyskland kunne ha gjort og gjorde, la Trump til.

Ingen medier, og heller ikke amerikansk etterretning, har lyktes i å verifisere noen av påstandene som blir framsatt i rapporten.

Russland benekter at de sitte på den typen informasjon rapporten hevder de har.

(Dagbladet/NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling